Om Dr Florin Cofar 2017-10-30T09:57:01+00:00

Dr. Florin Cofar tog tandläkarexamen vid Victor Babes universitet, Timisoara, Rumänien 2007. Han har även ett diplom vid NYU College of Dentistry, USA och har studerat vid Harvard Business School. Dr. Cofar specialiserar sig på estetisk, tvärvetenskaplig tandvård. Det gör han i nära samarbete med andra respekterade tandläkare på området, som Christian Coachman, Eric van Dooren och Paulo Kano .

Inom områden som Digital dentistry och Smile Design är han en internationellt erkänd talare.  Dr. Cofar har föreläst i över 30 länder, däribland för respekterade akademier som American Academy of Cosmetic Dentistry och brasilianska Academy of Cosmetic Dentistry .

Dr Cofar är rådgivare åt några av de mest respekterade företagen inom området: Ivoclar, MIS, DSD och Planmeca. Han är särskilt känd för sina videoproduktioner om tandvård. Han ligger bakom några av de mest populära videoklippen på dentalområdet. I dagsläget föreläser han över hela världen och driver en egen praktik i Timisoara, Rumänien.

En unik intervju med Dr Florin Cofar

om florin cofar

Dr Cofar, ni föreläser ständigt över hela världen. Vilken aspekt av er utbildning ger mest uppskattning?

– Mitt fokus just nu är digital tandvård. Och här finns det många kunskaps-gap. Många försöker överbrygga dessa gap och alla försöker hänga med i denna trend, som inte är en trend utan en ny era inom tandvården.

I korthet, vad är den nya eran inom tandvården?

– Låt mig uttrycka det så här: Mycket av det som är standardkrav inom digital tandvård lär man sig inte på tandläkarhögskolan. Väldigt få lär sig scanna, göra DICOM eller ens foto eller video på tandläkarhögskolan. Detta är grundmaterialet för digital tandvård. Inom analog tandvård är motsvarande arbetsmaterial avtryck eller bettregistrering. Idag behövs en helt ny typ av information, därför att datan har ett annat format.

Ser ni något motstånd mot denna utveckling?

– Ja. Där det finns utveckling, finns det alltid både motstånd och entusiasm. Vissa befinner sig i sin komfortzon. Det är alltid svårare att få människor att glömma vad de lärt sig, än att lära dem något nytt. Det svåraste med att lära, är att avlära. Men jag gör det jag gör. De som vill förstå, de förstår.

– Inom digital tandvård har vi idag möjligheter som vi aldrig haft tidigare. Vi har data. Data blir inte föråldrad. Vi kan använda den, återanvända den, processa den, återprocessa den. Detta är mycket annorlunda än analoga komponenter eller analoga behandlingssätt.

– Samtidigt måste man komma ihåg att all digital kunskap kommer från det analoga. Så det är viktigt att vara öppen inför bägge världarna. Det är viktigt att inte sätta blind förtröstan till enbart den ena av världarna. Vi måste se till vilka processer som är bäst. Trots att vi bedriver digital tandvård, avvisar vi aldrig analog tandvård.

Dr Florin Cofar föreläser

Ni har producerat flera video-klipp. I några av dem ser man patienter som får se sina nuvarande och sina kommande tänder. Kan du berätta lite om dem?

-Vad man ser är en split screen där den nuvarande situationen och den framtida situationen syns. Det är det vi kallar digital mock-up.
– Först inhämtar vi data, precis som i all form av vård. Diagnos om du så vill. Efter att ha inhämtat data, strukturerar vi det till en design. Vi skapar en tand. Det är en systematisk process från 2D till 3D. Vi får en CAD-fil. Den skrivs ut i 3D-printer och transporteras in i patientens mun. Patienten filmas på nytt med mock-up. Du sätter de två videoklipp sida vid sida och du får en rendering av det slutgiltiga utseendet innan du startar behandlingen.

Vad tycker patienterna om det?

– Jag tror att de tycker det känns meningsfullt. Det är en immateriell service vi förser våra kunder med: löftet om ett bättre liv. Tyvärr är tandvård förknippad med oro, ängslan och negativitet för patienten. Det måste vi handskas med. Dessutom kostar processen mycket pengar för patienten.
– Jag tror att vi tandläkare lurar oss själva i att tro att patienten förstår behandlingens tekniska detaljer, vilket de inte gör. När vi ändrar fokus till att visa hur mycket bättre deras liv blir, blir behandlingsprocessen mer meningsfull. Jag menar, vem bryr sig om vilka tekniska processer som äger rum i våra smartphones?

Man ser genomgående väldigt många estetiskt tilltalande visuella presentationer på din webbsida…

– Jag försöker vara lojal till det visuella i allt jag gör. Det är en enkel vision jag har när det gäller att tackla vissa utmaningar i yrket. Dels att kommunicera till patienten på ett meningsfullt sätt men också att föra med samma kommunikation till det multidisciplinära teamet. Syftet är att undvika dubbelarbete samt att få alla involverade att förstå vart vi är på väg. Och att försöka bygga in detta i ett systematiskt, klart och enkelt arbetsflöde.

Tekniken av idag tycks bli allt mer avancerad. Vissa säger – halvt på skämt att “vilken idiot som helst” kan använda dem.

– Nej, det stämmer ju givetvis inte. Om du exempelvis köper en CAD-CAM-maskin och förväntar dig resultat, så händer inget utan en operatör. Processen i sig är fortfarande densamma. Det är tandvård. Man måste veta hur man behandlar en patient.

– Faktum är att de flesta redskap som ändras, är tandteknikernas redskap. Vi preppar tänder på samma sätt som tidigare, vi gör kirurgi på samma sätt – vi gör de mesta på samma sätt. De biologiska, strukturella och funktionella principerna är desamma. Det som förändrats är redskapen – den omgivning som vi tandläkare använder för att göra vårt arbete bättre och som tillåter oss att göra saker vi inte tidigare kunnat göra.

Ni är intresserad av matematik. Ni säger till och med att estetik är matematik:

– I gymnasiet var jag elitstudent i matematik. Jag fick åka och tävla i matematik-OS. Något år senare fick jag underkänt i matte. Jag fann ingen tillämpning för matematiken som jag kunde använda i den verkliga världen. Jag förlorade min motivation.
– Det var långt senare – som tandläkare – som jag insåg att matematik kan användas till att fånga in skönhet och estetik, lagra den och reproducera den. Estetikens innersta väsen är form, form är geometri och geometri är matematik.

Intervjuare: Esbjörn Börjeson för SACD, augusti 2017

Dr Florin Cofar på video

Aristoteles tankar om skönhet i Dr Cofars tappning

Konst, liksom leenden är en uttrycksform. Video från Dr Cofars företag Dentcof.

Smile Design : From Digital to Clinical

12-14 oktober 2017, Quality Hotel View, Malmö

Med Dr Florin Cofar, Rumänien

Malmö Quality Hotel View

Enkelrum: 995 kr inkl. moms och frukost

Dubbelrum: 1 195 kr inkl. moms och frukost

Boka på 040-374100 eller mail: q.view@choice.se

SACD Bokningsreferens: 2110GR003853