Flytande komposit: Bättre, starkare, snyggare

"Olika tandläkare kommer att använda dessa tekniker på olika sätt"

Matrix med insprut av flytande komposit

Cecilia Ömo (th) med Hilda Zollitsch, författare till boken Estetisk tandvård

Douglas Terry

Flytande kompositer har varit Dr Douglas A. Terrys fokus i många år. Han har skrivit en uppskattad bok i ämnet: Restoring With Flowables. 

Corona-viruset stoppade Douglas Terry’s föreläsning på Grand Hotêl i Stockholm, mars 2020. Men SACD haft en fortsatt dialog med Terry, och hoppas kunna ta hit honom snart igen.  Tandläkare Cecilia Ömo är en av många som ser fram mot föreläsningen. Hon har tidigare varit på flera av hans föreläsningar och gillar att arbeta med flytande komposit.

Silikonmatrix från waxup

På en Hands-on kommer Terry att visa en omtalad behandling: Från en waxup framställs en genomskinlig silikonmatrix. Små hål borras, där flytande komposit spritsas in i matrixens utrymme. Matrixen avlägsnas enkelt och tandläkaren efterbehandlar tanden, som fått en helt ny form och färg. För en lekman skulle man kanske kunna förklara tekniken som ”Gjutning i form för tänder”.

– Flytande komposit är lätt att arbeta med och behandlingen går snabbt. Vem som helst kan göra ett snyggt jobb i överkäken. Men det är svårt att göra snygga kompositkronor i underkäkens front. Då är flytande komposit bra. Särskilt tänderna i underkäkens front bör man skona från invasiva behandlingar, säger Cecilia Ömo.

Höja, lägga till och skydda

Douglas A Terry pratar om en ”myriad” av användningsområden, särskilt vid erosionsskador. Tandläkaren kan höja upp abraderade och eroderade bett och till och med lägga ett tunt lager komposit i förebyggande syfte.

– Den här tekniken är mycket vävnadsbevarande och tar inte bort någon tandsubstans alls.

Rykten om flytande kompositer

Tidigare hade flytande kompositer rykte om sig att ha mindre hållfasthet än traditionell komposit. Men utvecklingen går snabbt, och idag finns flytande kompositer på marknaden vars hållfasthet överträffar de traditionella. Likaså hade flytande komposit rykte om sig att vara begränsad i färgnyanser. Men det stämmer inte heller, förklarar Ömo.

– När man lär sig tekniken kan man kombinera body-färg och emalj-färg – d.v.s. olika kompositer i olika opacitet – och åstadkomma verkligt fina nyanser. Terry själv har lyckats få fram nyansen Opaque 1A.

Kostnadseffektiv behandling

En tandläkare kan överlämna flera moment till tandsköterska eller tandtekniker. Det är också en mer kostnadseffektiv behandling, särskilt för privattandläkare.

. – När man kan sina material, kan man halvera priset för sina patienter på vissa större behandlingar.

Systematisera och göra fortare

Tekniken, och liknande andra behandlingar, kommer att bli vanligare i framtiden. Vi kommer att se fler nya kombinationer av bonding-material och flytande komposit, som kommer att göra det lättare att höja nedabraderade och eroderade bett.

– Olika tandläkare kommer att använda dessa tekniker på olika sätt. Tandläkare kommer att hitta sina egna lösningar och använda dem på sina vis.

Medlemskap i SACD gör dig ständigt uppdaterad. Och du får ett fantastiskt nätverk på köpet.

M.I.P.

Patrik Bargiel Tandvården Teleborg, Växjö bargielpatrik@hotmail.com

M.I.P.

Ulrika Nibble
Vasa Viktoria Tandvård, Göteborg
ikanibble@gmail.com

M.I.P.

Anders Axelsson
Österports Tandvård, Visby
anders.axelsson@ptj.se

Kakor

På sacd.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera optimalt för användare. Vi använder också kakor för webbanalys så att vi kan förbättra vår webbplats. Klicka på knappen för att godkänna våra förutsättningar.