The complete guide to Bio-Emulation workflows: from direct to indirect.

Dr Javier Tapia, Spanien

8-10 oktober 2020, Clarion Malmö Live, Malmö

Spanske tandläkaren Javier Tapia

Följ med på en resa till tandens inre! Vår föreläsare, Javier Tapia från Spanien, är specialiserad på färg och nyansmatchning, translucens och visuella analyser av tänders inre struktur.  Tapia verkar i subtila gränsområdet mellan emalj och dentin, där han finner informationen för rätt material- och nyansval. I kursens ordinarie pris ingår en Hands-on om Colour matching. Vi genomför dessutom ännu en Hands-on om kompositsystemet Essentia.

Kursbeskrivning

Vare sig det gäller enstaka restaurering eller full munrehabilitering är biomimetisk tandvård en ny utmaning. Det gäller både för material som för operatörskompetens. Kunskapen om biomekaniska överväganden såsom gränser för restaureringsmaterial och resterande tandstrukturer samt noggrann tillämpning av bindningstekniker är en nyckelfaktor för god prognos för denna typ av behandlingar. Dessutom tycks indikationsskiftet mellan direkt och indirekt restaurering ofta vara ett dilemma. Det finns ett tillvägagångssätt för alla dessa utmaningar. Det är möjligt med ett systematiskt arbete, baserat på forskningsreferenser tillsammans med en rationell klinisk utvärdering.

Ett komplext optiskt medium

Förståelse för ljusets interaktion med tandstrukturer, samt korrekta histo-anatomiska principer, är avgörande för en bättre material- och nyansvalstrategi under återställandeförfaranden. Tandstrukturer bildar ett komplext optiskt medium för ljus när det passerar genom emalj, dentin-emaljkorsning och dentin. Dessutom förändras detta beteende med åren, när vävnader förändras i morfologi och sammansättning.

tänders struktur förändras med tiden

Bio-Emuleringsmetoden, som skrivs i strukturanalys och visuell syntes, definierade de nya baserna att överväga för efterbildning av naturliga tandstrukturer med tandmaterial.

Nyanser som anpassar sig efter naturen 

Penta_laminar-konceptet representerar den ultimata implementeringen av denna filosofi: Analysera olika åldringsstadier för att bygga ett dynamiskt nyanskoncept som anpassar sig till naturen. Emellertid äventyras användbarheten av detta koncept av dess inneboende komplexitet. Det är inte tillämpbart på alla kliniska tillstånd. Det är möjligt att analysera nyckelfaktorerna i den naturliga strukturens åldringsprocess. Den kunskapen tillämpad på materialvalet, gör det möjligt att förenkla tekniker till alla situationer.

Att optimera det kliniska resultatet

Från en bi-laminär teknik till penta_laminar tekniken kan vi lära oss att anpassa vårt arbete för att optimera det kliniska resultatet. Så kan vi uppnå kostnadseffektiva behandlingar för att täcka våra patienters behov och förväntningar. Att definiera lämpliga strategier för val av färgnyanser för både kompositer och keramik är av största vikt för vårt dagliga arbete.

Verktyg som ökar noggrannheten

Bio-Emulation metoden tillhandahåller specifika verktyg som är utformade för att dramatiskt öka noggrannheten i nyansmatchning. Det är bland annat custom_eyes shade tabs och eLAB-protokollet för keramiker.

En framgångsrik behandling


I slutändan kommer en framgångsrik behandling alltid vara resultatet av en god kommunikation med patienten och perfekt teamarbete mellan tandläkare och tekniker.

Om Javier Tapia

Javier Tapia-Guadix, DDS, CG Artist.

Javier Tapia Guadix, som är hans fullständiga namn, föddes 1978 i Madrid, Spanien. Han avslutade tandläkarhögskolan vid Europeiska universitetet i Madrid 2003. Redan året därpå arbetade han som lektor vid protesavdelningen på samma universitet

Datorgrafik

2005 började han sin karriär som professionell datorgrafik, fokuserad på illustration, animering och applikationsutveckling. Han grundade företaget Juice – Dental Media Design för detta ändamål. Han fick Collegiate Merit Award av den spanska högskolan för tandläkare från den första regionen 2005 för sitt samarbete i uppdraget av ny teknik. 

Bio-Emulation-gruppen

2011 grundade han tillsammans med Panaghiotis Bazos och Gianfranco Politano Bio-Emulation-gruppen. Han samarbetar aktivt med flera universitet i hela Europa och är medlem i GC Restorative Advisory Board. 2014 blev han officiell granskare för Journal of Clinical and Experimental Dentistry. Sedan 2017 är han officiell granskare för International Journal of Esthetic Dentistry. Javier arbetar i sin privata praktik i Madrid, med fokus på restaurerande tandvård och estetik. 

Flitig föreläsare

Han är en internationell föreläsare som deltagit i mer än 250 kongresser, praktiska kurser och livekurser. Han har  publicerat flera artiklar inom restaurativ tandvård, tandfotografering och datorer inom tandvård.

Fredag 12e oktober 9:00-17:00 /
Lördag 13e oktober 9:00-17:00

Dr Luca Dalloca tog sin examen på Tufts University School of Dental Medicine, Boston, USA och vid University of Pavia hemma i Italien.

Han fördjupade sig i protetik vid U.C.L.A, USA. Han har också ett C.D.T betyg från Dental Technology Institute i Orange, USA samt från Dental Technologi Casati i Milano, Italien.

Han är gästprofessor i estetisk tandvård vid University of Iberoamericana i Santo Domingo och vid Manchester University, Storbritannien.

Han har haft akademiska uppdrag vid universitetet i Siena samt Tufts University School of Dental Medicine, Boston, USA. Dr Dalloca skrivit flera artiklar inom estetisk tandvård och har varit internationell föreläsare sedan 1993. Han har vidare varit ordförande för European Society of Cosmetic Dentistry.

Roberto Iafrate

Lördag 13e oktober 9:00-17:00

Roberto Iafrate skolades till tandtekniker vid Istituto E. Medi di Frosinone, Italien.

Född i England och verksam i London studerade han för Michael Kempton. Han flyttade till Italien och öppnade sitt eget lab 1989. Sedan 1995 samarbetar han med Dr. Dalloca i Milano. Även han har skrivit flera vetenskapliga artiklar och är international föreläsare. Medlem i European Society of Cosmetic Dentistry där han ansvarar för tandteknologiska vetenskapliga programmet.

Teknikerna kommer att få lära sig att göra skalfasader på tänder med minimal preparation/ ingen avverkning alls s k additativa skalfasader.
Mr Roberto Iafrate kommer att visa en teknik med platinafolie;  första och andra bränningen, glaze och sist hur man tar bort foliet.

Debra Engelhardt Nash

TO DO! A Patient Care Checklist for your Practice

Fredag 12e oktober 9:00-17:00

Föreläsning för medarbetare såsom tandsköterskor, tandhygienister och receptionister

Lär dig att förbättra din patientrelationer och öka deras nöjdhet, lojalitet och acceptans med hjälp av effektiva verktyg och kommunikation. Specifika steg kommer att beskrivas för hur man ökar produktiviteten.

Ämnen under föreläsningen är:

 • Telefonteknik
 • Schemaläggning
 • Patient Management
 • Finansiella upplägg
 • Tips om hur man hanterar patienten i ”stolen”
 • Utveckling av kliniken
 • Intern och extern marknadsföring

Torsdagens kurser

Inspirationsföreläsning med Dental Business Group
Vad ambitiösa tandläkare bör veta om dentalbranschen

Torsdag 10 oktober 16.00 - 18.00

Branschen förändras och genom vår pedagogik, våra system och metoder skapas förutsättning att bli en av de tandvårdsaktörerna som lyckas bäst. Vi har arbetat med utveckling av tandvårdskliniker i snart 20 år – men inte förrän nu börjar vi bli riktigt bra på det vi gör. Allt fler privattandläkare vill nå längre med sitt företagande. Det finns mycket som ni kan göra alldeles på egen hand och Dental Business Group vill gärna bjuda på sina bästa tips just nu.

Ni är redan starka

Allt fler patienter är villiga att satsa rätt stora pengar på att göra kosmetiska och estetiska förbättringar. Era team är drivna, smarta och hanterar dagligen komplexa problem. Ni är dessutom väldigt attraktiva för potentiella efterträdare vid generationsskiften.

Men det finns utmaningar

Ni som driver en privat tandläkarpraktik med högkvalitativ tandvård är det svårt att prioritera och fördela de aktiviteter, förutom de kliniska, som skall till för att lyckas bli riktigt framgångsrika. Och – de flesta av er har svårt att ta skäligt betalt. Fast ni verkligen behöver pengarna eftersom ni vill utveckla tandvården, eller hur?

Åsa Lindgren & Maria Stiernstedt
Dental Business Group

UR KURSINNEHÅLLET:


• En tandvårdsmarknad i förändring
• Utmaningar och möjligheter i er verksamhet
• De viktigaste dentalekonomiska verktygen
• Hur värderas en tandvårdsklinik

Fotokurs med Håkan Johansson

Torsdag 12 oktober mars


Håkan Johanssons fotokurs  är näst intill standard i SACD:s utbud.  Till vardags produktansvarig Klinisk Foto på Unident AB, ger Johnasson kurser i dental fotografering i Sverige och Danmark.

Tyngdpunkten på Håkans kurs ligger på fotografering för SACD-ackreditering. Men Håkan har mycket att tillföra i stort och smått, allt för kursdeltagarna förstår kameran bättre och utvecklar ett fotografiskt tankesätt.

“Jag kommer att lära ut vad man behöver kunna om kameran. Folk känner inte till sina kameror. Men när de går därifrån så kommer samtliga medverkandes kameror vara optimalt inställda för klinisk fotografering”

Kursen blir både teoretisk och praktisk. Fokus blir på viktiga frågor som hur man hanterar bildfiler enligt SACDs krav på format/Vilka bilder ska tas/Hur ska dessa bilder tas.
Alla är välkomna. Även de som inte skall ackreditera sig. Kursen kommer att göra dem till bättre kliniska fotografer, försäkrar Håkan Johansson.

Välkomna till SACDs Ackrediterings­seminarium och ta första steget mot ackreditering.

Torsdag 10 oktober 15:15-16:15

Ackrediterings­seminarium och filhantering med Ackrediteringsgruppen

Välkommen till SACD:s ackrediterings­­seminarium. Vi kommer att:
 • Gå igenom vilka krav som ställs på vår ackreditering
 • Hur man kan hantera filer för att kommunicera med en mentor
 • Mentorskap
 • RAW-filer
 • Fotografering
Detta är starten på en resa som förhoppningsvis slutar med att du blir en av SACD:s ackrediterade medlemmar.

Torsdag 10 oktober 16:30-18:00

Ackrediterings­skrivning – Gör det skriftliga provet den 10:e oktober i samband med årsmöte och kurs.

SACD Ackreditering är mästarprovet i kosmetisk – estetisk tandvård. Vi sticker inte under stolen med att processen är både lång och arbetsam, men vi vill givetvis uppmuntra alla våra medlemmar att ackreditera sig. Endast så upprätthåller vi alla en exceptionellt hög kvalité i Sverige.

SACDs Ackrediterings­­process är en självstyrd inlärnings­process. Tandläkaren eller tandteknikern visar att man besitter en förmåga att diagnostisera, planera och utöva estetisk/kosmetisk behandling av högsta kvalitet.

Kunskaperna redovisas i fyra patientfall. Det ingår också ett skriftligt förhör på 60 frågor. Läs mer på sacd.se/ackreditering

Inled resan mot Ackreditering! Gör skrivningen under årsmöteskursen.

Underhållning med David Eldh

Ljus, levande musik och DJ i unik blandning

Fredag 12 oktober från 18.00

VÄLKOMMEN TILL MIDDAGSLOKALEN
En livs levande Robot välkomnar gästerna

LED PIXEL SHOW (SOLO)
En spektakulär pixelljusshow i modern futuristisk anda.

EFTERFEST DANSGOLV
DJ – SÅNG – SAXOFON - BONGOTRUMMOR

 

Bo och upplev kursen på Grand Hôtel

Rumspriser:

Superior rum mot gård / sidogata

Superior rum med utsikt över Strömmen

Priser per rum och natt inklusive frukostbuffé och moms. I rumspriset ingår: Entré till Nordic Spa & Fitness. Alla rum är utrustade med minibar, ViFi, safe, morgonrock & tofflor.

Boka rum på grandhotel.se/SACD och erhåll specialrabatt.

SACD Vårmöte 12-14 mars 2020 på Grand Hôtel i Stockholm 

 Torsdag 12 mars

Kl. 15.00 – 19.00 AquaCare föreläsning och demonstration

19.30 – 22.00 – Get-together med mat och dryck

 Fredag 13 mars

09.00 – 17.00 Föreläsning Dr Douglas Terry
”Alla aspekter av restaurativ, protetisk och parodontal behandling. Att restaurera med flowables”.
Föreläsning för tandläkare, tandtekniker, medarbetare och studenter

17.00 – 18.00  After Work

19.30 – sent  Middag med underhållning

 Lördag 14 mars 

09.00 – 12.30 Föreläsning Dr Douglas Terry.
”Alla aspekter av restaurativ, protetisk och parodontal behandling. Att restaurera med flowables”.
Föreläsning för tandläkare, tandtekniker, medarbetare och studenter

13.30 – 17.00 Hands On för Tandläkare med Douglas Terry. (Medlemmar har företräde)

Bo och upplev kursen på Elite Park Avenue

Rumspriser:

Priset inkluderar moms och frukost. Bokningarna görs via mail reservation.gbgpark@elite.se

Vid bokning uppger gäst kod: SACD101019, namn, telefonnummer samt kreditkortsnummer med giltighetstid för garanti.

Observera att hotellet inte kan genomföra bokning utan kreditkortsnummer. Betalsätt: Gäst betalar på plats med kreditkort eller kontant.

Avbokningsregler för gäst:

Bokningen är garanterad för sen ankomst. Man har möjlighet att omboka och avboka fram till 1 vecka innan ankomst utan kostnad. Om avbokning sker senare kommer en natts kostnad att debiteras gäst.

Använd webbläsare Google Chrome eller Mozilla Firefox