fbpx

The complete guide to Bio-Emulation workflows: from direct to indirect.

Dr Javier Tapia, Spanien

8-10 oktober 2020, Clarion Malmö Live, Malmö

Spanske tandläkaren Javier Tapia

Kurs och Hands-On

Följ med på en resa till tandens inre! Vår föreläsare, Javier Tapia från Spanien, är specialiserad på färg och nyansmatchning, translucens och visuella analyser av tänders inre struktur.  Tapia verkar i subtila gränsområdet mellan emalj och dentin, där han finner informationen för rätt material- och nyansval. I kursens ordinarie pris ingår en Hands-on om Colour matching samt eLAB och färgtagning.  Vi genomför dessutom ännu en Hands-on om kompositsystemet Essentia.

Kursen ger ökade kunskaper om:

 • Ljusets interaktion med tandstrukturer
 • Translucens, färglära och gråskala
 • Materialval
 • Färgtagning
 • Att efterlikna tandens naturliga strukturer.

Kursen genomförs i samarbete med SACD:s sponsorer

Kursen genomförs i samarbete med SACD:s sponsorer

Om Javier Tapia

Javier Tapia-Guadix, DDS, CG Artist.

Javier Tapia Guadix, som är hans fullständiga namn, föddes 1978 i Madrid, Spanien. Han avslutade tandläkarhögskolan vid Europeiska universitetet i Madrid 2003. Redan året därpå arbetade han som lektor vid protesavdelningen på samma universitet

Datorgrafik

2005 började han sin karriär som professionell datorgrafik, fokuserad på illustration, animering och applikationsutveckling. Han grundade företaget Juice – Dental Media Design för detta ändamål. 2005 fick han Collegiate Merit Award av den spanska tandläkarhögskolan.

Bio-Emulation-gruppen

2011 grundade han tillsammans med Panaghiotis Bazos och Gianfranco Politano Bio-Emulation-gruppen. Han samarbetar aktivt med flera universitet i hela Europa och är medlem i GC Restorative Advisory Board. 2014 blev han officiell granskare för Journal of Clinical and Experimental Dentistry. Sedan 2017 är han officiell granskare för International Journal of Esthetic Dentistry. Javier arbetar i sin privata praktik i Madrid, med fokus på restaurerande tandvård och estetik. 

Flitig föreläsare

Han är en internationell föreläsare som deltagit på över 250 kongresser, praktiska kurser och livekurser. Han har  publicerat flera artiklar inom restaurativ tandvård, tandfotografering och datorer inom tandvård.

Torsdagens kurser

Fotokurs med Håkan Johansson

Torsdag 8 oktober


Håkan Johanssons fotokurs är näst intill standard i SACD:s utbud.  Kursen leds av Håkan Johansson, produktansvarig Klinisk Foto på Unident AB.  

Tyngdpunkten ligger på fotografering för SACD-ackreditering. Men alla kursdeltagare tränas i att förstå kameran bättre och utveckla sitt fotografiskt tankesätt.

“Jag kommer att lära ut vad man behöver kunna om kameran. Folk känner inte till sina kameror. Men när de går därifrån så kommer samtliga medverkandes kameror vara optimalt inställda för klinisk fotografering”

Kursen blir både teoretisk och praktisk. Fokus blir på viktiga frågor som hur man hanterar bildfiler enligt SACDs krav på format/Vilka bilder ska tas/Hur ska dessa bilder tas.
Alla är välkomna,  även de som inte skall ackreditera sig. Kursen kommer att göra dem till bättre kliniska fotografer, försäkrar Håkan Johansson.

Ackrediterings­seminarium 2020 med akademins främsta

Torsdag 8 oktober 11:30-13:30

Ackrediterings­seminarium med ackrediteringskommittén

Delar av  ackrediteringskommitén  närvarar vid  seminariet. 

 • Tandläkare Barbro Berg
 • Tandtekniker Per Ekblom 
 • Tandläkare Cecilia Eichenholz Ömo

Välkommen till SACD:s ackrediterings­­seminarium.
Vi kommer att:

 • Ackrediteringsprotokoll
 • Gå igenom vilka krav som ställs på vår ackreditering
 • Hur man kan hantera filer för att kommunicera med mentor eller ackrediteringskommitté med ackrediteringsfall. 
 • Mentorskap
 • Föreläsning i Smile Design: Makro och mikroanatomi samt genomgång av fall; godkänd och icke godkända. 
 • Fotografering och RAW-filer

Detta är starten på en resa som förhoppningsvis slutar med att du blir en av SACD:s ackrediterade medlemmar.

Torsdag 8 oktober 13:30-15:30

Ackrediterings­skrivning – Gör det skriftliga provet den 10:e oktober i Malmö

SACD Ackreditering är mästarprovet i kosmetisk – estetisk tandvård. Vi sticker inte under stolen med att processen är både lång och arbetsam, men vi vill givetvis uppmuntra alla våra medlemmar att ackreditera sig. Endast så upprätthåller vi alla en exceptionellt hög kvalité i Sverige.

SACDs Ackrediterings­­process är en självstyrd inlärnings­process. Tandläkaren eller tandteknikern visar att man besitter en förmåga att diagnostisera, planera och utöva estetisk/kosmetisk behandling av högsta kvalitet.

Kunskaperna redovisas i fyra patientfall. Det ingår också ett skriftligt förhör på 60 frågor. Läs mer på sacd.se/ackreditering

Inled resan mot Ackreditering! Gör skrivningen under årsmöteskursen.

SACD Höstmöte 8-10 oktober 2020 på Clarion Hotel Malmö Live

The complete guide to Bio-Emulation workflows: from direct to indirect

Torsdag 8 oktober

11:30 ‒ 15:30 Fotokurs, Håkan Johansson
Live 10
11:30 ‒ 13:30 Ackrediteringsseminarium
Live 9
13:30 – 15:00 Ackrediteringsskrivning
Live 9
15:30 ‒ 18:30 Colour matching, Javier Tapia
Live 3
19:00 – 20:00 Årsmöte för SACD medlemmar
Live 3
20:00 ‒ 22:00 Mingel med mat & dryck
High Live 3+4

Fredag 9 oktober 

09:00 – 10:15 Föreläsning, Javier Tapia
High Live 2
10:15 – 10:30 Sponsorpresentationer:
– Dentalmind
– Dentman
– Straumann
– AB Nordenta
– Hultén & Co
10:30 – 11:00 Kaffe i sponsorutställningen
11:00 – 11:15 Sponsorpresentationer:
– Neoss
– Unident
– TS Dental
– Dentsply Sirona
– Ivoclar Vivadent
11:15 ‒ 12:15 Föreläsning
12:15 – 12:30 Sponsorpresentationer:
– Kulzer Nordic
– DAB
– Swede Dental
– GC Nordic AB
– Kuraray
– VOCO
12:30 ‒ 13:30 Lunch i sponsorutställnigen
13:30 ‒ 15:00 Föreläsning
15:00 – 15:30 Kaffe i sponsorutställningen

Fredag eftermiddag

17:00 – 18:00 ”Efter Kurs” med förfriskningar i sponsorutställningen

Fredag kväll
19:30 Drink
20:00 Middag

Lördag 10 oktober
08:30 ‒ 10:30 Föreläsning, Javier Tapia
High Live 2
10:30 – 11:00 Kaffe i sponsorutställningen
11:00 ‒ 12:30 Föreläsning
12:30 ‒ 13:30 Lunch i sponsorutställnigen
13:30 – 16:30 Hands On, Javier Tapia
Live 10

 

 

Upplev kursen bäst på
Clarion Hotel Malmö Live

Vakna till en utsikt av kontinenten i ett landskap med små pittoreska bondgårdar, med leende fält och åkrar, med underbara gästgivargårdar och utvärdshus och ett gästfritt folk som med själ och hjärta går in för att laga en underbar mat.

Clarion Hotel & Congress Malmö Live Hotellrum

Clarion Hotel & Congress Malmö Live

Bokningsinformation: Telefon: 040-20 75 00 (Välj alternativ 3, paketbokning)

Mail: book@clarionlive.se (Ange ankomst samt avresedatum, bokningskod och kreditkortsnummer samt giltighetstid)

Bokningskod: GRO28399

Avbokning: Rum bokade av enskilda gäster kan avbokas kostnadsfritt senast 7 dagar innan ankomst

Javier Tapia: "Vare sig det gäller enstaka restaurering eller full munrehabilitering är biomimetisk tandvård en ny utmaning"

Det gäller både för material som för operatörskompetens. Kunskapen om biomekaniska överväganden såsom gränser för restaureringsmaterial och resterande tandstrukturer samt noggrann tillämpning av bindningstekniker är en nyckelfaktor för god prognos för denna typ av behandlingar. Dessutom tycks indikationsskiftet mellan direkt och indirekt restaurering ofta vara ett dilemma. Det finns ett tillvägagångssätt för alla dessa utmaningar. Det är möjligt med ett systematiskt arbete, baserat på forskningsreferenser tillsammans med en rationell klinisk utvärdering.

Ett komplext optiskt medium

Förståelse för ljusets interaktion med tandstrukturer, samt korrekta histo-anatomiska principer, är avgörande för en bättre material- och nyansvalstrategi under återställandeförfaranden. Tandstrukturer bildar ett komplext optiskt medium för ljus när det passerar genom emalj, dentin-emaljkorsning och dentin. Dessutom förändras detta beteende med åren, när vävnader förändras i morfologi och sammansättning.

tänders struktur förändras med tiden

Bio-Emuleringsmetoden, som skrivs i strukturanalys och visuell syntes, definierade de nya baserna att överväga för efterbildning av naturliga tandstrukturer med tandmaterial.

Nyanser som anpassar sig efter naturen

Penta_laminar-konceptet representerar den ultimata implementeringen av denna filosofi: Analysera olika åldringsstadier för att bygga ett dynamiskt nyanskoncept som anpassar sig till naturen. Emellertid äventyras användbarheten av detta koncept av dess inneboende komplexitet. Det är inte tillämpbart på alla kliniska tillstånd. Det är möjligt att analysera nyckelfaktorerna i den naturliga strukturens åldringsprocess. Den kunskapen tillämpad på materialvalet, gör det möjligt att förenkla tekniker till alla situationer.

Att optimera det kliniska resultatet

Från en bi-laminär teknik till penta_laminar tekniken kan vi lära oss att anpassa vårt arbete för att optimera det kliniska resultatet. Så kan vi uppnå kostnadseffektiva behandlingar för att täcka våra patienters behov och förväntningar. Att definiera lämpliga strategier för val av färgnyanser för både kompositer och keramik är av största vikt för vårt dagliga arbete.

Verktyg som ökar noggrannheten

Bio-Emulation metoden tillhandahåller specifika verktyg som är utformade för att dramatiskt öka noggrannheten i nyansmatchning. Det är bland annat custom_eyes shade tabs och eLAB-protokollet för keramiker.

En framgångsrik behandling

I slutändan kommer en framgångsrik behandling alltid vara resultatet av en god kommunikation med patienten och perfekt teamarbete mellan tandläkare och tekniker.

Bo och upplev kursen på Malmö Live

Rumspriser:

Priset inkluderar moms och frukost. Bokningarna görs via mail reservation.gbgpark@elite.se

Vid bokning uppger gäst kod: SACD101019, namn, telefonnummer samt kreditkortsnummer med giltighetstid för garanti.

Observera att hotellet inte kan genomföra bokning utan kreditkortsnummer. Betalsätt: Gäst betalar på plats med kreditkort eller kontant.

Avbokningsregler för gäst:

Bokningen är garanterad för sen ankomst. Man har möjlighet att omboka och avboka fram till 1 vecka innan ankomst utan kostnad. Om avbokning sker senare kommer en natts kostnad att debiteras gäst.

Använd webbläsare Google Chrome eller Mozilla Firefox