fbpx

Ann – Charlotte Moberg följde med oss till AACD 2018 i Chicago. Läs hennes story här!

Reserapport AACD 2018 Chicago
SACD-stipendiat Ann-Charlotte Moberg,
Termin 10 på Tandläkarprogrammet, Karolinska Institutet

Sent på fredagskvällen, ett par dagar innan AACD 2018 Chicago skulle dra igång, anlände jag till mitt hotell. Mitt i hjärtat av stadsdelen the Loop, bara något kvarter från Chicago river, Millennium park, Cloud Gate och Lake Michigan skulle jag bo ett par dagar för att hinna se staden och acklimatisera mig till tidsskillnaden. I byggnaden The Alise Chicago/The Reliance building som jag bodde i huserade en gång i tiden Al Capones tandläkare. Huruvida det verkligen bedrevs hederlig odontologisk verksamhet där eller andra mer suspekta aktiviteter låter jag historikerna spekulera om, jag själv var bara väldigt glad över att få bo i en så historisk och spännande byggnad mitt i smeten.

Vädret i Chicago just den här veckan var inte någon succé, men det finns inga dåliga väder när du är en supertaggad tandläkarstudent från Sverige. På med tjocktröjan och ut på äventyr! Det fanns så mycket att se och jag åker mer än gärna tillbaka. Chicago bjuder på fantastisk arkitektur, spännande museum, breda rena gator, coola klubbar och vänliga människor. Jag hann med ett flera timmar långt besök på det kända museet The Field Museum of Natural History, där en av höjdpunkterna var att få se världens största, mest kompletta och välbevarade Tyrannosaurus Rex – Sue!

På tisdagen var det dags att byta stadsdel och hotell för att påbörja AACD-äventyret. Ett rum på 30:e våningen gav en väldigt bra pepp- och wowkänsla. Redan långt innan resan påbörjades hade jag fått hjälp av SACDs kassör, Clas Oscarsson, att välja lämpliga kurser som passade en tandläkarstudent. En sann ynnest för det fanns så mycket att välja på!

Onsdagsmorgonen inleddes med Accreditation Workshop ledd av Bradley J. Olson, DDS, FAACD.  Jag var lite skeptisk först och tänkte att det här kanske skulle vara för svårt för mig, men fem minuter in i föreläsningen var jag trollbunden och sög in all information jag bara kunde. Att ackreditera sig inom AACD – vilken grej! Olson visade upp fina, godkända ackrediteringsfall och gav peppande och inspirerande anekdoter. På kvällen samlades många av de SACD-svenskar som var där för lite förmingel och bubbel, för att sedan gemensamt åka till AACDs welcome reception. Denna fest hölls på Museum of Science and Industry och det var sannerligen en spännande upplevelse att varva snittar och vin med Tesla Coil, 40-foot Tornado Vortex och Mirror Maze.


Höjdarföreläsare- Joseph Kan

Torsdagen var en fullspäckad dag som jag inledde med att gå och lyssna på en föreläsning i Complex Case Collection. Det var en samföreläsning där jag såg veckans bästa föreläsare – Joseph Kan, DDS, MS, PhD. Kan ställde frågan ”Hur löser man problemet när det fattas vävnad?” och visade sedan svåra estetiska implantat-patientfall där det saknades mjukvävnad. Vi fick sedan se hur resultatet efter grafting kan se ut efter många år, och att resultatet då inte alltid blir som man tänkt sig. Joseph är inte bara en duktig tandläkare, utan även en skicklig föreläsare med snygg presentation som får med sig publiken genom att t.ex. kalla grafts för ”sashimi”. Jag vill gärna lyssna på honom igen!

Vidare under dagen fick jag bl.a. lära mig mer om value, hue och chroma samt handfasta tips på det kliniska arbetet under föreläsningen ”Matching one or two indirect restorations to natural dentition – a focus of accreditation case type II” med John F. Weston, DDS, FFACD. Dagen avslutades med ”Evolution of Zirconium restorations: From Aesthetic to Conservative” med Troy Schmedding, DDS, AAACD, där jag som tandläkarstudent faktisk kände att jag låg på samma nivå som resten av publiken. Vi studenter är bra på teori och Karolinska Institutets protetikavdelning hänger verkligen med i utvecklingen och utbildar oss i takt med samtiden.

På fredagen klev jag upp tidigt för att försöka tentaplugga inför vår sista tenta på hela utbildningen – sluttentamen i protetik! Kvalitén på tentaplugget kanske inte blir den bästa när man är på roligt äventyr i USA och det finns så mycket annat kul som lockar, men moroten AACD gav mig om att en dag få bli en riktigt duktig tandläkare hjälpte. Efter lunch var det dags för ”Preparation Guides: Are you prepping too much or not enough?” med Zachary Sisler, DDS. Här demonstrerades preparationsguider och tekniker via videofilmer och pedagogiskt upplägg. Det tål att upprepas att en bra plan och en bra wax-up innan du sätter borren i tanden kan vara nyckeln till succé.


Fredagskväll med musik!

På kvällen mötte jag upp min kompis Anna som bor i Chicago och vi gick till den kända rockklubben Reggie’s Rock Club för att se ett av mina favoritband 3TEETH, ett amerikanskt industriband från Los Angeles. Spelningen var väldigt bra och som den äkta fangirl jag är fick jag även chansen att träffa och prata med två av bandmedlemmarna. Succékväll!

Lördagens givande föreläsningar

Lördagen var den sista dagen på resan och den spenderades på föreläsningen ”White and Pink Esthetics in Restorative and Implant Dentistry” med Victor Clavijo, DDS, MS, PhD och Eric Van Dooren, DDS. En väldigt givande föreläsning om estetiska utmaningar och den föreläsning där jag antecknade och lärde mig mest. Vackra bilder på harmoniska restaurationer mixades med riktigt bra kliniska tips och fakta. Det jag tar med mig från den här föreläsningen är vikten av ”line angle positions” och placeringen av mittlinjen och zenith.

AACD 2018 i Chicago var verkligen en fantastisk upplevelse och jag är så tacksam och glad över att ha fått den här möjligheten av SACD. Jag har lärt mig massvis med nya saker och känner mig inspirerad och peppad att strax ta examen och själv få påbörja min karriär och resa mot att bli en duktig tandläkare. Förutom massvis med ny kunskap har jag knutit kontakter och träffat vänliga och inspirerande människor. Jag vill rikta ett stort tack till SACDs koordinator Heléne Fägerblad och samtliga SACD-medlemmar jag träffade under resan som bidrog till god stämning. Men framförallt vill jag ge ett extra stort tack till SACDs president Mats Burendahl och kassör Clas Oscarsson, vilka båda verkligen fått mig att känna mig välkommen och inkluderad på den här resan. Tack till tandtekniker Olivia Lill för inspirationen att fortsätta lära mig mer om tandteknik, trots att jag snart själv bli tandläkare. Det är ett evigt lärande och det här stipendiet är bland det bästa som hänt mig under min tid som tandläkarstudent! Sist med inte minst vill jag önska inkommande president Elisabeth Rasmusson lycka till med det kommande året. TACK SACD! <3

Fler bilder från helgen!