SACD skänkte bok till kollegor i Norrbotten

Ett inlägg – med glimten i ögat – i debatt om estetisk tandvård

Ulrika Nibble, president SACD

Tandläkare från SACD skänkte i februari 2020 en bok om estetisk tandvård till alla Folktandvårdskliniker i Norrbotten. Gåvan är ett vänligt menat svar till en divisionschef som 2019 kallade estetisk tandvård ”hittepåtandvård” som bedrivs i ”avarternas kliniker”.

Divisionschefen fick försvara sig i media och bad sedermera om ursäkt. Nu får varje folktandvårdsklinik i vederbörandes förvaltningsområde varsitt exempel av boken Estetisk Tandvård, skriven av SACD-styrelsemedlemmen Cecilia Ömo.

– Patienternas intresse för estetisk tandvård bara ökar. Med det följer också mer fokus på tandhälsa. Detta skeende är här för att stanna och är ett paradigm inom svensk tandvård. Det går fort nu och med den digitala tekniken öppnas nya möjligheter för god estetisk och funktionell tandvård. Digital tandvård och estetisk tandvård är inte framtiden – de är här nu, säger SACD:s president Ulrika Nibble.

Integrerad del av tandvården

Bokens författare, Cecilia Ömo, är ackrediterad i estetisk tandvård i Sverige och USA. Med gåvan vill SACD uppmärksamma både bransch och allmänhet på att estetisk tandvård är en integrerad del av tandvården.

– Vid en närmare granskning av estetisk tandvård upptäcker man snart att estetik och funktion går hand i hand. Många av våra estetiska principer kommer från läran om helproteser. Ett ”estetiskt perfekt bett” har oftast god funktion och hållbarhet. Dessa kunskaper är bra att ha i vårt dagliga arbete. De estetiska kunskaperna gör oss helt enkelt till bättre tandläkare, avslutar SACD:s president Ulrika Nibble.

Medlemskap i SACD gör dig ständigt uppdaterad. Och du får ett fantastiskt nätverk på köpet.


Läs mer om medlemskapet

M.I.P.

Patrik Bargiel Tandvården Teleborg, Växjö bargielpatrik@hotmail.com

M.I.P.

Ulrika Nibble
Vasa Viktoria Tandvård, Göteborg
ikanibble@gmail.com

M.I.P.

Anders Axelsson
Österports Tandvård, Visby
anders.axelsson@ptj.se

Kakor

På sacd.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera optimalt för användare. Vi använder också kakor för webbanalys så att vi kan förbättra vår webbplats. Klicka på knappen för att godkänna våra förutsättningar.