Den saknade länken till det perfekta leendet

Vi har alla ett motstånd mot att lära oss. Men samtidigt är det alltid inspirerande med ny kunskap, nya idéer och nya behandlingsmetoder. SACD – Sveriges största organisation för utbildning inom kosmetisk tandvård – uppmanar förstås alla att gå på våra kurser. Vi tror att sanna yrkesmän vill hänga med i utvecklingen. Och vi tror att alla vill få en inblick i de mest dynamiska områdena inom yrket, bara för att få uppleva vad man kan göra. I höst har vi en kurs som sannerligen präglas av tänkande utanför boxen.

Utveckling som ständigt rullar på

Utvecklingen inom estetisk tandvård har gått rasande snabbt. Och den har förmodligen bara börjat. För inte så länge sedan var trenden inspirerad av TV-program som Extreme Makeover. Man gjorde om alla tänder i samma färg och form; rakt, symmetriskt och kritvitt.

Från enskilda tänder till bett

Med Dawson Academy lärde vi oss Smile Design i harmoni med funktion. Behandlingsplanerna började ta hänsyn till käkleder, muskler och ocklusion. Vi övergav tanken att behandla ”tand för tand”. Nu började vi se till hela bettet.

Ansiktets form

Pionjärer som Galip Gurel från Turkiet fortsatte utvecklingen. Nya behandlingsstrategier introducerades för att kunna skapa så naturliga och vackra tänder som möjligt. Ny teknik gjorde att strategierna blev lyckade. Dr Paulo Kano var en av många som förespråkade CAD/CAM. Idag kan tandtekniska lab fräsa ut micrometertunna porslinständer med en överlägsen precision i passform och utseende. En ny sorts estetik växte fram och den nya estetiken beaktade hela ansiktets form.

Italienarna som tror på personlighet

I oktober har SACD äran att presentera två kurshållare som tar utvecklingen till ännu en nivå. Tänderna skall förstärka och betona patientens personlighet. Estetikens uppgift är att få en människa att må bra, fastslår italienarna Luca Dalloca, som föreläser tillsammans med tandtekniker Roberto Iafrate.

God estetik är lika med lycka

Det bästa sättet att förbättra estetiken hos en människa är att göra tänderna estetiskt tilltalande, hävdar de. Men alla människor är olika. Vi kommer aldrig att hitta en komposition som passar alla patienter. Smile Design är bra, men måste användas kreativt. En estetiskt inriktad tandläkare måste vara en god psykolog och en kreativ yrkesman/kvinna så att de verkligen kan betona patientens personlighet. Och den estetiska behandlingen måste förbättra hur patienten känner inför sig själv.

Den saknade länken

Kanske är detta den saknade länken till det perfekta leendet. Om vi lyckas skapa ett leende som får patienten att känna att det speglar den egna personligheten, har vi då inte nått det slutgiltiga målet: En skönhet som ser tilltalande ut på ytan men som lika mycket kommer inifrån!