fbpx

Adhesivernas mästare besökte SACD och Sverige

Dr Didier Dietschi föreläste i Göteborg

Förväntningarna var högt ställda inför Dr Didier Dietschis föreläsning i Sverige. Dietschi beskrivs ibland som en uppfinnare med komposit och adhesiver som arbetsfält. Det tog inte många minuter innan förväntningarna var infriade.  Dietschi förmedlade åratal av erfarenheter i ödmjuk ton på ett strukturerat och metodiskt vis.  

Föreläsningen på Park Avenue Hotel i Göteborg fokuserade på tandslitage. Det är en livslång behandling, förklarade Dietschi för åhörarna. Dietschi föreläste metodiskt om olika material och kombinationer av dem, ofta med långsiktigt perspektiv. Flera fall som visades upp var Före-Efterbilder med tio år eller längre mellan bilderna. 

Fyra sätt att använda komposit

Dietschi diskuterade utförligt olika strategier på hur svårt nedabraderade bett bäst behandlas. Att göra samma slags kompositbehandling på alla typer av fall är fullständigt främmande för Dietschi. Utgångpunkten är fyra olika metoder att använda komposit. Den viktigaste tanden att beakta är tidens tand, förklarade Dietschi.  Här spelar patientens diagnos in. Graden och typen av  bruxism eller tandmalning är mycket viktig att identifiera.  

Ställ diagnos först, välj kompositstrategi sedan

Redan i diagnosfasen planerarar Diestschi sina kompositbehandlingsstrategier. Bland åhörarna var det många som uppskattade att Dietschis råd innebar klara förenklingar. Ett exempel var rådet att medvetet låta kompositen slitas ned, likt en halvsulning av en sko. Det blir  relativt enkelt lägga på ett nytt lager vid behov, vilket under alla förhållanden innebär ett mindre ingrepp än alternativet.

Lugn, metodisk och akademisk

Som föreläsare uppvisade en Dieschi lugn, metodisk approach. Han förklarade ofta att han personligen tröttnat på endera tekniken som han ansåg limiterande, för att istället förlita sig på sin egen erfarenhet. Han var exempelvis en av de första tandläkarna i Europa att använda CAD / CAM redan 1985. Men han “förlorade sin kärlek” till den tekniken, eftersom han upptäckte att han kunde göra bättre jobb på egen hand.

 

Stort stöd av studier

Åt kursdeltagarna i Göteborg hänvisade han ständigt till en studie. Tandläkare Cecilia Ömo från Stockholm intygande om Dietschis enkla och pedagogiska sätt att föreläsa:

“Alla där kan relatera till det han förklarar och tillämpa det direkt i mottagningen på måndag morgon.”

Hands-On

Dr Didier Dietschi genomför en Hands-On på SACD:s kurs i Göteborg 12 oktober 2019.
Under lördagen genomförde Dietschi en Hands-On där kursdeltagaren fick tillfälle att tillämpa hans teorier.

Dr Didier Dietschi

  • Anlitad föreläsare över hela världen.
  • Författare till över 100 vetenskapliga artiklar, samt till böcker och kapitel i böcker.
  • Forskare vid Geneves universitet samt assisterande professor vid Case Western University i Cleveland, USA.
  • Kontrakterad föreläsare vid IDEA i San Fransisco, USA, CeoDental seminars i Surfers Paradise, Australien och gIDE Global Institute for global education, USA.
  • Driver ett privat utbildningscenter på sin klinik i Geneve (Edudent international) där han löpande har kurser för en mindre publik och då ofta tillsammans med några av världsnamnen inom odontologi, t.ex. Newton Fahl, Pascal Magne.
  • Var konsult vid framtagningen av kompositmaterialet Inspiro, som tillverkas av EdelweissDR.
  • Har tagit fram ett speciellt kit av kompositinstrument för Hu-Friedy, Composculp by Dr. Didier Dietschi.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

M.I.P.

Mattias Larsson Aqua Dental, Stockholm mattias.lasrsson@aquadental.se

M.I.P.

Hossam Amer T4 ConfiDent, Hässleholm admin@t4confident.com

M.I.P.

Patrik Bargiel Tandvården Teleborg, Växjö bargielpatrik@hotmail.com

M.I.P.

Ulrika Nibble
Vasa Viktoria Tandvård, Göteborg
ikanibble@gmail.com

M.I.P.

Anders Axelsson
Österports Tandvård, Visby
anders.axelsson@ptj.se