M.I.P.
Mattias Larsson Aqua Dental, Stockholm mattias.lasrsson@aquadental.se
Förväntningarna var högt ställda inför Dr Didier Dietschis föreläsning i Sverige. Dietschi beskrivs ibland som en uppfinnare med komposit och adhesiver som arbetsfält. Det tog inte många minuter innan förväntningarna var infriade. Dietschi förmedlade åratal av erfarenheter i ödmjuk ton på ett strukturerat och metodiskt vis.
Föreläsningen på Park Avenue Hotel i Göteborg fokuserade på tandslitage. Det är en livslång behandling, förklarade Dietschi för åhörarna. Dietschi föreläste metodiskt om olika material och kombinationer av dem, ofta med långsiktigt perspektiv. Flera fall som visades upp var Före-Efterbilder med tio år eller längre mellan bilderna.
Dietschi diskuterade utförligt olika strategier på hur svårt nedabraderade bett bäst behandlas. Att göra samma slags kompositbehandling på alla typer av fall är fullständigt främmande för Dietschi. Utgångpunkten är fyra olika metoder att använda komposit. Den viktigaste tanden att beakta är tidens tand, förklarade Dietschi. Här spelar patientens diagnos in. Graden och typen av bruxism eller tandmalning är mycket viktig att identifiera.
Redan i diagnosfasen planerarar Diestschi sina kompositbehandlingsstrategier. Bland åhörarna var det många som uppskattade att Dietschis råd innebar klara förenklingar. Ett exempel var rådet att medvetet låta kompositen slitas ned, likt en halvsulning av en sko. Det blir relativt enkelt lägga på ett nytt lager vid behov, vilket under alla förhållanden innebär ett mindre ingrepp än alternativet.
Som föreläsare uppvisade en Dieschi lugn, metodisk approach. Han förklarade ofta att han personligen tröttnat på endera tekniken som han ansåg limiterande, för att istället förlita sig på sin egen erfarenhet. Han var exempelvis en av de första tandläkarna i Europa att använda CAD / CAM redan 1985. Men han “förlorade sin kärlek” till den tekniken, eftersom han upptäckte att han kunde göra bättre jobb på egen hand.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.