M.I.P.
Mattias Larsson Aqua Dental, Stockholm mattias.lasrsson@aquadental.se
De två ackrediteringarna var kulmen på flera år av vidareutbildning. Det viktigaste var hela tiden utmaningen att bli en bättre tandläkare, berättar Cecilia Ömo
– Jag rekommenderar alla att göra den här resan. För det är en kunskapsresa framför allt. Största belöningen är inte alls medaljen, utan det är kunskapen man förvärvar på vägen. Självförtroendet växer under resan. Du blir mycket, mycket tryggare och säkrare i din roll som tandläkare.
Resan började redan 1999. Cecilia är på AACD-kurs i USA. En av föreläsarna är tandläkaren Wynn Okouda från Hawaii.
– Han kommer in och radar upp ett gäng med vackra flickor; det var Miss World, det var Miss Young Tennessee och flera andra. Det var en stor wow-effekt. Sedan förklarade han att många av dessa tjejer hade haft hans provisorium i munnen när de vann sina titlar. Han visade foton på när de vann. Vi fick se när de vann sina titlar. Man fick se före och efter provisorium Jag tänkte: “Det här vill jag lära mig”.
Åren som följde präglades av vidareutbildning. Cecilia gick på alla kurser hon kunde, särskilt dem med Hands-On. Hon bytte till ett mer flexibelt jobb och började arbeta målmedvetet för ackrediteringen.
– Jag blev medlem i AACD och började gå på deras föreläsningar. Det är ett tips för den som ackrediterar sig. Man lär sig jättemycket under deras kursvecka som är på våren varje år. Det första steget mot AACD-ackreditering är den skriftliga examen. Det visade sig i efterhand vara ett ganska svårt moment. – Som svensk får man tidsbrist, eftersom man inte läser engelska lika fort. Jag kände mig osäker inför engelskan i tentamen. Men jag blev triggad av en kollega som skrev provet. ”Kan han, så kan jag”, tänkte jag. Så det var bara att bita i det sura äpplet. – När man har den godkänd, så är man på gång. Då är det en bra sak att skaffa sig en mentor – eller två eller tre – så att man kan bolla de fallen man skall göra. Det är speciella foton innan och efter. Och det är specifika fall. Så en mentor kan ge hjälp på vägen.
Ett problem var att hitta lämpliga fall. I Sverige är utbudet av fall mindre än i USA. I Stockholm är det lite lättare. Det svåraste fallet är ersättningsfallet: Att ersätta en framtand.
– När man väl hittat fallet, kan man ju inte veta att det blir perfekt. Det fallet skall visa att du kan dirigera den röda estetiken. Du skall få tanden att se ut som om den springer ur tandköttet. Också det måste det vara rätt proportioner. Många av mina fall har jag tandreglerat innan jag både gjort komposit och porslin.
Hennes skriftliga AACD-tentamen blev godkänd i april 2014. Det första fallet skickades in i november 2014 och det blev godkänt. Av resterande fyra fall blev tre godkända. Det sista fallet godkändes 2016. Till slut återstod bara det slutgiltiga muntliga förhöret. Det muntliga förhöret klargör att det verkligen är kandidaten som utfört arbetet.
Det tar ett litet tag innan man får gå på muntligt förhör i USA. Men det gör man i Wisconsin i USA. Och jag fick min medalj i april 2017 i Las Vegas. När jag började bli färdig i USA tänkte jag: Nu gör jag samma sak i Sverige. Och då gjorde jag det.
Kunskapen som förvärvas på vägen är behållningen av den långa resan, sammanfattar Cecilia. En liten, liten detalj är träningen i fotografering.
– Jag trodde att det skulle vara en bisak, något som behövs för att visa vad man gör. Fotografering har jag jättemycket nytta av i allt jag gör. Det är ett utmärkt sätt kommunicera med patienten. Det är precist. Man visar hur det ser ut och man visa hur man skulle kunna göra.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.