fbpx

Håkan Johansson älskar fotografering

"Det kommer nya användningsområden hela tiden"

Håkans Johansson, Unident har ägnat större delen av sitt yrkesliv åt dental klinisk fotografering. Han har föreläst hos SACD fler gången och hans kurser är alltid mycket uppskattade. Här ger han sin syn på fotograferingens betydelse inom tandvården.

Varför gillar du att ge kurser i dental klinisk fotografering?

– Jag tycker detta är förbaskat roligt. Och jag får så mycket glädje tillbaka när de inser: ”Herregud..jag kan ju ta fantastiskt fina bilder”  från att kanske inte vetat vad som är fram och bak på en kamera. Fyra timmar senare tycker de ”Det här var ju jätteskoj”. Det är skoj för mig också!

Hur har attityden till fotografering ändrats under 2000-talet?

– Utvecklingen är att en bra digital systemkamera för närbildsfotografering idag är en naturlig del av tandläkarkliniken. Det var den inte i början på 2000-talet.

Med fotograferingens ökade betydelse har också sättet att arbeta förändrats till en viss del:

– Många säger att de lär sig mycket själva genom att titta på de bilder de tagit. De ser saker i efterhand, som de inte upptäckte tidigare. De ser munnen på ett annat sätt. Det gäller särskilt terapiplanering och kommunikation med labb.

– Det kommer nya användningsområden hela tiden. Ett exempel är align-systemen. De måste ju fotodokumenteras, annars går det ju inte att bygga något. Estetisk tandvård och estetisk klinisk fotografering är områden som ständig växer.

En kamera är i sammanhanget en mycket god investering för en tandläkare, förklarar Håkan:

– Kameror varar väldigt länge. Den kamera som används i kliniskt bruk behöver inte vara av senaste modell. 15 – 20 år kan man ha sin kamera. Den vanligaste orsaken att den blir oanvändbar är att den går sönder när man tappar den. Så det är väldigt lite pengar i en tandläkarklinik.

Kursledare visar systemkamera för kursdeltagare
Håkan undervisar på SACD-kurs i Malmö 2017.

Ser du något spännande i utvecklingen inom dental fotografering framöver?

– Det som kommer är en ny kategori kameror som kallas spegellösa systemkameror. Det är många som klagar över att dagens systemkameror är stora och tunga. Jag håller inte med om det, men det är en annan historia. Spegellösa systemkameror är minst lika bra som dagens systemkameror men mindre i storlek. Jag gissar att det kommer en för kliniskt bruk inom något år.

Vilken är den vanligaste frågan du får?

–  Det är svårt att svara på. Det är väldigt spritt. Men en fråga jag får ibland är ”Skall jag ha operationsbelysningen på?”.

Och vad är svaret? Skall man ha operationsbelysningen på?

– Med rätt kamera, som är rätt inställd, kan du mycket väl ha operationsljuset på, när du tar intraorala bilder. Du ser ju motivet mycket lättare om du har en ljus munhåla.  Och blixten i kameran är så pass kraftig att den slår ut det befintliga ljuset, så att du får rätt färgtemperatur. Så vill du ha operationsbelysningen på, varsågod! Men inte när du tar porträtt eller profilbilder.

HÅKAN TIPSAR:

Tre vanliga misstag som tandläkare gör när de fotograferar

Många tandläkare far på kurs och lär sig fotografera. Efter ett tag tycker de att de inte har tid. Då delegerar de foto-detaljen till en medarbetare, som INTE fått gå en kurs.

Lösning: Låt medarbetaren gå fotokurs

Om man inte ser den bild man vill ha, skall man inte lyfta upp kameran. En del letar efter ett motiv som inte finns och börjar därefter ställa in kameran.  Det blir onödigt arbete som tar längre tid vilket kan göra patienten irriterad.

Lösning: Ha kameran redo nära till hands, inställd och klar. Men vänta tills du ser motivet du vill ha. Ta bilden då!

Många satsar på självinlärning och beställer en fin systemkamera på nätet.  Manualen är på över 200 sidor. Som tandläkare behöver man behärska en bråkdel av kamerans funktioner. Resultatet kan bli att man tröttnar eller använder kameran ineffektivt.

Lösning: Anlita en kursgivare som kan utbilda effektivt och förse dig med egna skräddarsydda manualer.

HÅKAN JOHANSSONS KURS

Kursen blir både teoretisk och praktisk. Fokus blir på viktiga frågor som hur man hanterar bildfiler enligt SACD:s krav på format/Vilka bilder ska tas/Hur ska dessa bilder tas. Alla är välkomna – även de som inte skall ackreditera sig. Kursen kommer att göra er till bättre kliniska fotografer.

OBS! I KURSAVGIFTEN  INGÅR ÄVEN EN BILJETT TILL VÅR GET TOGETHER SENARE PÅ KVÄLLEN

Håkan Johansson är Produktansvarig Klinisk Foto på Unident AB. Han ger kurser i dental fotografering i Sverige och Danmark. 

 Torsdag 10 oktober 13:00-17:00

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

M.I.P.

Mattias Larsson Aqua Dental, Stockholm mattias.lasrsson@aquadental.se

M.I.P.

Hossam Amer T4 ConfiDent, Hässleholm admin@t4confident.com

M.I.P.

Patrik Bargiel Tandvården Teleborg, Växjö bargielpatrik@hotmail.com

M.I.P.

Ulrika Nibble
Vasa Viktoria Tandvård, Göteborg
ikanibble@gmail.com

M.I.P.

Anders Axelsson
Österports Tandvård, Visby
anders.axelsson@ptj.se