fbpx

Intervju med Dr Otto Zuhr

"Om du slutar söka kunskap är du död"

Triggad av utmaningar och nya perspektiv

Inför den kommande kursen Challenges and Perspectives in Oral Soft Tissue Reconstruction sökte SACD upp Dr Otto Zuhr för att pejla vilka utmaningar och perspektiv vi kan vänta oss på kursen. Full av energi, berättade Dr Zuhr om problemet med utdaterad kunskap samt om utmaningen att hela tiden lära sig mer. 

Ni syns ofta på olika internationella föreläsningar.  Vad är det som får mest reaktioner ute i världen?

– Det beror lite på vad jag föreläser om. Men en sak som chockar många är när jag säger  undvik implantat! Jag säger: Försök alltid att rädda tanden.

– De flesta väntar sig inte det. De tror att jag skall visa dem hur man sätter in implantat på bästa estetiska vis, inte att man skall försöka bevara tanden. Det är förmodligen det mest markanta jag erfarit det under det sista året.

Är tandläkare av idag alltför ivriga att använda implantat? 

– Ja, absolut. Mycket för ivriga. Själv sätter jag gärna in implantat om jag blir ombedd. Men jag tycker att man måste göra en noggrann analys innan man beslutar sig. Om beslutet är tagit och tanden måste avlägsnas, då har vi implantat som en möjlighet. Då måste vi göra det på bästa sätt. Men innan dess måste man se om det finns andra alternativ. Det är alltid bättre att behålla tanden. Alltid.

Titeln på din kurs är: ”Challenges and Perspectives in Oral Soft Tissue Reconstruction”.  Du har hållit kurser med den titeln flera gånger tidigare. Blir det en fast rutin eller nya rön?

– Den förändras alltid, den förändras hela tiden. Ju mer vetenskapliga rön som vi får in, ju mer införlivas i undervisningen och kurserna.  Detta kan aldrig upphöra. Aldrig. Om man upphör med detta är man död.

– Jag fokuserar på saker vi  trott på tidigare, men som visat sig vara fel. Många saker som vi gjorde enligt den kunskap vi då hade, måste vi ibland – smärtsamt nog – överge. 

Kan du ge ett exempel på en sådan behandling, som du kanske tar upp i din föreläsning?

– Ja, vi insåg inte tidigare att det saknades en standard för mjukvävnadsuppbyggnad med graft.

– De sista fem åren har vi insett att alla operatörer tar sina graft på olika sätt. Det finns flera områden i munhålan att ta vävnad från. Vävnader från olika delar i munhålan har olika egenskaper. Ett graft från gommen varierar varifrån den är tagen, också vad gäller den histologiska sammansättningen. Så ett graft kan variera både på grund av ursprung och teknik. Detta får kliniska konsekvenser. De flesta har inte förstått detta till fullo. Det kommer att bli ett ämne jag tar upp. Det är nytt och viktigt att förstå.

Du har varit med om att ta fram serie specialtillverkade tandläkarinstrument! Varför fanns det behovet?

– Vi utvecklade egna instrument för mikrokirurgi redan 15 år sedan. Vi fann att det inte fanns några bra instrument för mikrokirurgi i munhålan. Vi kunde inte använda de instrument som ögonläkare använder. Vävnaderna i munnen är mycket tätare.

– Men för en fem – sex år sedan, träffade vi skaparen av Stabilo-pennorna. Det är en penna som gör skrivande enklare för barn eftersom pennorna är ergonomiskt anpassade. Vi insåg att vi stod hade en  liknande utmaning. Många rörelser inom  mikrokirurgin är roterande mellan fingrarna. Men instrumenten var inte anpassade för det.

– För att göra en lång historia kort, utvecklade vi våra instrument tillsammans med experter i ergonomi. Det är mycket kunskap bakom dem och vi är mycket stolta över dem.

En del vill hävda att oral mikrokirurgi och näraliggande kunskap tillhör den högre skolan inom tandvårdsprofessionen. Kan alla tandläkare ta in det och ha nytta av det? 

– Jag tycker inte att det är för svårt. Vill man, så kan man lära sig det. Det är nämligen så här: Även om du är världens bästa kirurg – men brister i grundläggande biologisk kunskap, så att vartannat beslut du tar om din patient blir fel, så gör du ingen nytta.

– Om du å andra sidan är världens smartaste person som bara tar 100 procent korrekta beslut om din patient, så är din kunskap inget värt om du inte kan överföra din kunskap via dina händer till din patient, patientens muns i vårt fall.

– Du måste ha en grundläggande kunskap och du måste kunna leverera med dina händer på din patient. Detta är något som många tycker är frustrerande. Man känner att man aldrig kommer att klara bägge. Men å andra sidan är det spännande och utmanande. Därför vill jag alltid förmedla att OM man vill lära sig, så kommer det att gå. Vill du, så kan du. Detta är sanningen.

– Till oss i München kommer folk från hela världen som vill lära sig av oss. Många bekostar själva utbildningen med egna sparade pengar. De har intresset! Vi har allt ifrån 35-åringar till 75-åringar. De är alla motiverad att lära sig, och de lär sig allihopa.

75-åringar?

– Ja, det hade vi förra veckan. En 75-årig elev från Indien. Mycket motiverad, mycket intelligent. Det händer, tro mig!

FOTNOT: Dr Zuhr ger endast  en internationell föreläsning per månad. Han föredrar att utbilda på The Hürzeler/Zuhr Dental Education Institute i München, som han driver tillsammans med professor Marc Hürzeler. 

Tekniskt och estetisk

Miladinov är mycket tekniskt bevandrad. Han har stor kunskap om – och stora krav på – rätt utrustning. Men Miladinov har också visat prov på stor estetisk och konstnärlig begåvning. Flera av hans bilder på munnar och tänder återfinns i tusental ute på nätet. De pryder flera tandläkares hemsidor.  

Ur kursprogrammet

 • Intraoral fotografering
 • Korspolarisering
 • Laboratoriefotografering
 • Artistisk fotografering i svartvitt och färg
 • Kalibrera kamera & lins för dental fotografering
 • Använda kameran i M-läge fullt ut

Fredag 12e oktober 9:00-17:00 /
Lördag 13e oktober 9:00-17:00

Dr Luca Dalloca tog sin examen på Tufts University School of Dental Medicine, Boston, USA och vid University of Pavia hemma i Italien.

Han fördjupade sig i protetik vid U.C.L.A, USA. Han har också ett C.D.T betyg från Dental Technology Institute i Orange, USA samt från Dental Technologi Casati i Milano, Italien.

Han är gästprofessor i estetisk tandvård vid University of Iberoamericana i Santo Domingo och vid Manchester University, Storbritannien.

Han har haft akademiska uppdrag vid universitetet i Siena samt Tufts University School of Dental Medicine, Boston, USA. Dr Dalloca skrivit flera artiklar inom estetisk tandvård och har varit internationell föreläsare sedan 1993. Han har vidare varit ordförande för European Society of Cosmetic Dentistry.

Roberto Iafrate

Lördag 13e oktober 9:00-17:00

Roberto Iafrate skolades till tandtekniker vid Istituto E. Medi di Frosinone, Italien.

Född i England och verksam i London studerade han för Michael Kempton. Han flyttade till Italien och öppnade sitt eget lab 1989. Sedan 1995 samarbetar han med Dr. Dalloca i Milano. Även han har skrivit flera vetenskapliga artiklar och är international föreläsare. Medlem i European Society of Cosmetic Dentistry där han ansvarar för tandteknologiska vetenskapliga programmet.

Teknikerna kommer att få lära sig att göra skalfasader på tänder med minimal preparation/ ingen avverkning alls s k additativa skalfasader.
Mr Roberto Iafrate kommer att visa en teknik med platinafolie;  första och andra bränningen, glaze och sist hur man tar bort foliet.

Debra Engelhardt Nash

TO DO! A Patient Care Checklist for your Practice

Fredag 12e oktober 9:00-17:00

Föreläsning för medarbetare såsom tandsköterskor, tandhygienister och receptionister

Lär dig att förbättra din patientrelationer och öka deras nöjdhet, lojalitet och acceptans med hjälp av effektiva verktyg och kommunikation. Specifika steg kommer att beskrivas för hur man ökar produktiviteten.

Ämnen under föreläsningen är:

 • Telefonteknik
 • Schemaläggning
 • Patient Management
 • Finansiella upplägg
 • Tips om hur man hanterar patienten i “stolen”
 • Utveckling av kliniken
 • Intern och extern marknadsföring

Torsdagens kurser

Fotokurs med Håkan Johansson

Torsdag 11e oktober 11:00-15:00

Håkan Johansson är Produktansvarig Klinisk Foto på Unident AB. Han ger kurser i dental fotografering i Sverige och Danmark. Håkan Johanssons fotokurs inleder SACDs årsmöte och kurs i Stockholm 2018.

Håkan Johansson är ett känt ansikte för SACDs medlemmar. Hans fotokurser är alltid mycket uppskattade. Under SACDs årsmöte håller han åter en kurs i klinisk fotografering. Tyngdpunkten ligger på fotografering för SACD-ackreditering.

“Jag kommer att lära ut vad man behöver kunna om kameran. Folk känner inte till sina kameror. Men när de går därifrån så kommer samtliga medverkandes kameror vara optimalt inställda för klinisk fotografering”

Kursen blir både teoretisk och praktisk. Fokus blir på viktiga frågor som hur man hanterar bildfiler enligt SACDs krav på format/Vilka bilder ska tas/Hur ska dessa bilder tas.
Alla är välkomna. Även de som inte skall ackreditera sig. Kursen kommer att göra dem till bättre kliniska fotografer, försäkrar Håkan Johansson.

Kompositkurs med Annika Korvo

Torsdag 11e oktober 13:00-17:00

Annika Korvo leder sedan 2003 Excellence Tandvård, en klinik inriktad på estetisk tandvård.Hon är sedan 2004 medlem i både AACD och SACD och går årligen utbildningar för att fortbilda sig.

Kompositekurs ”Style Italiano” metoden.

En eftermiddagskurs där du kommer att lära dig hur man på ett enkelt och systematiskt sätt kan skikta upp en framtand med komposit och få ett estetiskt snyggt resultat. Du kommer att få både teorigenomgång och praktisk utöva tekniken på en modell. Efter kursen kan du använda dig av metoden och öva vidare på egen hand.
En kurs för dig som vill börja jobba med framtandsfyllningar lite mer estetiskt, men med få material.
Vi använder oss av Filtek Supreme XTE kompositE från 3M.
KURSINNEHÅLL

 • Estetiska principer (Smile Design)
 • Hur ser tänder ut? Form, struktur, karakteristika
 • Färg, färgtagning
 • Fotografering
 • Kompositer – olika egenskaper. När välja vad?
 • När skikta kompositer?
 • Diastemaslutning
 • Klass IV-fyllningar
 • ”Style Italiano-konceptet” – vad är det?

HANDS ON PÅ MODELL

 • Hur man enkelt skiktar en framtandsfyllning med endast två färger av olika opacitet (Filtek Supreme XTE – 3M)
 • Preparation
 • Matristeknik
 • Skiktning
 • Puts och polering

Välkomna till SACDs Ackrediterings­seminarium och ta första steget mot ackreditering.

Torsdag 11e oktober 15:15-16:15

Ackrediterings­seminarium och filhantering med Michael Karlstén och Przemek Seweryniak

Välkommen till SACD:s ackrediterings­­seminarium. Vi kommer att:
 • Gå igenom vilka krav som ställs på vår ackreditering
 • Hur man kan hantera filer för att kommunicera med en mentor
 • Mentorskap
 • RAW-filer
 • Fotografering
Detta är starten på en resa som förhoppningsvis slutar med att du blir en av SACD:s ackrediterade medlemmar.

Torsdag 11e oktober 16:30-18:00

Ackrediterings­skrivning – Gör det skriftliga provet den 11:e oktober i samband med årsmöte och kurs.

SACD Ackreditering är mästarprovet i kosmetisk – estetisk tandvård. Vi sticker inte under stolen med att processen är både lång och arbetsam, men vi vill givetvis uppmuntra alla våra medlemmar att ackreditera sig. Endast så upprätthåller vi alla en exceptionellt hög kvalité i Sverige.

SACDs Ackrediterings­­process är en självstyrd inlärnings­process. Tandläkaren eller tandteknikern visar att man besitter en förmåga att diagnostisera, planera och utöva estetisk/kosmetisk behandling av högsta kvalitet.

Kunskaperna redovisas i fyra patientfall. Det ingår också ett skriftligt förhör på 60 frågor. Läs mer på sacd.se/ackreditering

Inled resan mot Ackreditering! Gör skrivningen i Stockholm under årsmöteskursen.

Cedwins Morning Session

Fredag 12 oktober kl 8.00

Den traditionella morning session blir i år en resa djupt ned i den amerikanska söderns gospeltradition. Cedwin Sandanam, musikalisk ledare för Tensta Gospel Choir, håller workshop. Hans devis är "Alla kan sjunga även om de inte tror så själva". Cedwin med pianist leder kören som består av just det: kursdeltagarna!

“Jag arbetar med olika musikaliska aspekter som rytm, ljud och ton. Övningarna är roliga för deltagare oavsett hur de uppfattar sina egna musikaliska förmågor. Jag kommer också att dela med mig av mina insikter om den kollektiva aktiviteten av körsång som i sin tur gör workshopen mer relaterbar för deltagarna. Denna workshop är kul, utmanande och väcker eftertankar kring arbetsplatsens strukturer.”

Du kan alltså räkna med en mycket, mycket rivig start på kursdagen!

Du har väl anmält dig?

Bo och upplev kursen på Grand Hôtel

Rumspriser:

Superior dubbelrum med utsikt

Superior dubbelrum mot sidogata/gård

Priser per rum och natt inklusive frukostbuffé och moms. I rumspriset ingår: Entré till Nordic Spa & Fitness. Alla rum är utrustade med minibar, wiFi, safe, morgonrock & tofflor.

Program 11-13 oktober 2018, Grand Hôtel, Stockholm

Torsdag 11 oktober
11:00‑15:00 Fotokurs med Håkan Johansson
13:00‑17:00 Kompositkurs med Annika Korvo
15:15‑16:15 Ackrediteringsseminarium och filhantering med Michael Karlstén och Przemek Seweryniak
16:30‑18:00 Ackrediterings­skrivning
18:30‑19:30 SACD Årsmöte (SACD medlemmar)
19:30‑22:00 Get-together med mat och dryck och lite till
Fredag 12 oktober
08:00‑09:00 Cedwins Morning Session
09:00‑17:00 Föreläsning för tandläkare och tandtekniker med Luca Dalloca
09:00‑17:00 Föreläsning tandsköterskor, tandhygienister och receptionister med Debra Nash
Fredag kväll
17:00‑18:00 After Work
19:30‑ till sent Galamiddag med underhållning
Lördag 13 oktober
09:00‑12.30 Föreläsning för tandläkare och tandtekniker med Luca Dalloca
13:30‑17:00 Hands On för tandläkare med Luca Dalloca
09:00‑17:00 Hands On för tandtekniker med Roberto Iafrate

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

M.I.P.

Hossam Amer T4 ConfiDent, Hässleholm admin@t4confident.com

M.I.P.

Patrik Bargiel Tandvården Teleborg, Växjö bargielpatrik@hotmail.com

M.I.P.

Ulrika Nibble
Vasa Viktoria Tandvård, Göteborg
ikanibble@gmail.com

M.I.P.

Anders Axelsson
Österports Tandvård, Visby
anders.axelsson@ptj.se