M.I.P.
Mattias Larsson Aqua Dental, Stockholm mattias.lasrsson@aquadental.se
Nazariy Mykhaylyuk är kanske världens mest eftertraktade föreläsare inom estetiskt digital tandvård just nu. Från sociala media-konton skickar han rapporter från föreläsningar i Las Vegas, Kuala Lumpur, London, Madrid samt Kiev, Ukraina. I oktober är det dags för Köpenhamn och SACD:s årsmöteskurs.
När SACD kopplar upp sig mot Dr Nazariy Mykhaylyuk i Kiev, Ukraina ljuder luftvärnssirenerna i bakgrunden. En otäck påminnelse om kriget som pågår. Samtidigt är det en perfekt inramning till Nazariy Mykhaylyuk: En orädd person som alltid ser framåt.
– Mina kurser är för människor som ser framåt, mot framtiden. Detta är väldigt viktigt. Om man inte ser mot framtiden, och inte strävar efter att bli bättre så är det svårt att se värdet i någon kurs, inklusive min.
Mykhaylyuk skriver visserligen ”en och annan artikel ibland”, som han uttrycker det. Men det är hans kliniska förhållningssätt som uppskattas på föreläsningarna.
– Jag är kliniker. Jag arbetar mycket i kliniken. Många föreläser teorier. Jag tycker det är mycket viktigt att dela erfarenheter från det kliniska arbetet. Jag tror att mina kursdeltagare förstår att de får ett kliniskt svar, inte ett teoretiskt.
– När kursdeltagarna frågar om saker från sitt kliniska arbete, så är det exakt samma problem jag har haft när jag arbetar. Och jag försöker förmedla den lösning jag fann.”
”Analogue vs. Digital Dentistry” kommer definitivt att öppna dörren till den digitala tandvårdens möjligheter, utlovar Mykhaylyuk. Att gå över från analogt är ett stort steg.
– Vad jag kan lova på denna kurs är att jag kommer att vara maximalt öppen. Vi kommer inte gå igenom presentationer av perfekta fall. Vi kommer att ta upp problem vi möter, och hur man löser dem.
¬- Jag kommer att visa full mun-återuppbyggnad-fall, vi kommer också att diskutera mindre omfattande kliniska fall och kanske två – tre tand fall. Vi kommer att jämföra dem med analogt utförda fall, och deltagarna får själva avgöra.
Processen mot digital tandvård har bara börjat. Den har redan 1000 och 1 fördelar. Den kommer att få fler fördelar ju längre tiden går. Men, digital tandvård är ingen trollstav. Man måste själv engagera sig.
– När jag började min resa i estetisk tandvård, gick jag förväntansfullt på kurser för att hitta den perfekta formeln. Men det fanns ingen formel. Man måste själv skriva sin formel. Man testar den på alla möjliga sätt, för att se vad som fungerar.
– Under hela 2016 arbetade jag nästan inte kliniskt. Jag arbetade i månader med att testa det digitala arbetsflödet. Och de första fallen blev inte bra alls. Knöliga och fula. Efter sex månader kunde vi skapa något som såg ut som en vacker tand. Och det är det jag visar på min kurs.
En händelse som fick Mykhaylyuk att fastna för digital tandvård var hans fars stressiga schema. Mykhaylyuk ville att fadern – som är tandtekniker – skulle kunna varva ned och jobba lite mindre.
– Idag gör vi en full mun-återuppbyggnad på en vecka. En vecka! Fråga vilken tandtekniker som helst hur lång tid det tog att göra 28 tänder. De sov praktiskt taget i labbet! Jag ville hjälpa honom med det. Jag gör i snitt fyra fulla mun-återuppbyggnader per månad. Det hade jag aldrig klarat analogt.
– Idag är min far kanske två timmar på labbet varje dag.
En av de viktigaste fördelarna med digital tandvård är att inte längre vara beroende av en enskild person, exempelvis en tandtekniker. Digital tandvård kan överföra all information till vem som helst.
– Det är väldigt farligt när du driver ett företag att vara beroende av en enskild person. Om vederbörande slutar arbeta av någon anledning, då har du ett stort problem. Men när du arbetar digitalt har du ett reproducerbart system, som går att lära ut till nya människor.
– Låt oss säga att du gjorde ett fall för fem år sedan. Kanske tio tänder. Patienten äter något, och knäcker sönder tanden. En central framtand. Vem skall göra den? Du kanske ringer tandteknikern, och säger: ”Hej, kan du återskapa en tand du gjorde för fem år sedan? Den skall vara 100 procent likadan”.
– Vad tror du chansen är att tandteknikern klarar av det? Det är ungefär som att gå in i en restaurang och be kocken att laga till exakt samma soppa som du fick för fem år sedan.
– Allt teknikern behöver göra idag är att öppna CAD-CAM filen, som redan har all information; vilket block som användes, vilken färg, vilken translucens och allt annat – och sedan fräsa fram exakt samma tand.
Samtidigt, påpekar Mykhaylyuk, är samarbetet med tandtekniker viktigare än någonsin för en tandläkare.
– Att få till ett bra digitalt workflow är omöjligt utan ett gott samarbete med ett labb. Det är faktiskt likadant som under den analoga eran. Du kan inte göra allt som tandläkare.
Mykhaylyuk använder mikroskop så mycket som möjligt. Det är inte bara ett utmärkt arbetsredskap, det är ergonomiskt överlägset och ger bättre video-dokumentation.
– Det en helt ny approach till tandvård. Du ser en tand i 22 gångers förstoring. Jag tror inte jag behöver förklara mer än så! Det är en helt ny nivå. Det är en fråga för tandläkaren: Vill du se arbetet du gjort i tre gångers förstoring eller i 22 gångers förstoring?
Ett mikroskop är en stor investering. Men det är en säker investering för dem med rätt inställning, menar Mykhaylyuk.
– Det är en prioritering. När man ser ett värde i något, hittar man alltid ett sätt att använda det. Jag har ett träningscenter i Las Vegas. Jag lärde mig en intressant sak i USA: Vet du hur man värderar en investering i USA? De jämför inte avkastning på kapital med kapitalkostnaden. De jämför kapitalkostnaden med antalet patientbehandlingar. Hur många fler case måste jag göra för att ta hem kostnaden?
– De billigaste mikroskopen ligger idag på 12 000 €. Hur många case behöver du göra för att få tillbaka de pengarna? Kanske bara ett?
Mykhaylyuk har alltid varit tekniskt intresserad. Det hjälper honom själv, men det är också något som patienterna uppskattar. I en marknadsekonomi är tekniken en konkurrensfördel. Patienter väljer den klinik som har bäst utrustning.
– Många patienter av idag är klart medvetna. De kommer in på mottagningen, ser inga mikroskop, och frågar tandläkaren direkt om det.
– Det samma gäller för informationsteknologi. Alla använder Instagram. Om de ser att tandläkaren sticker in silikon i munnen på en patient, tror de nog att han är något efter.
Föreläsning och ”Live demo” för tandläkare, tandtekniker, medarbetare och studenter.
Extrakurser med Johan Hagman, Cecilia Ömo samt Patrik Bargiel & Anna Pettersson.
Ackrediteringsseminarium & skrivning.
Middag & underhållning med Hoffman
Villa Copenhagen, Köpenhamn, Danmark 19-21 oktober 2023
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.