fbpx

Otto Zuhr levererade

- så att det räckte och blev över

Fyrverkeri av kunskap från Zuhr

Efter en kort introduktion drog Dr Otto Zuhr igång i ett rasande tempo. Och på den vägen var det. Zuhrs kurs ”Challenges and Perspectives in Oral Soft Tissue Reconstruction” utvecklades till  ett fyrverkeri av kunskap, från en föreläsare som inte uttalade en endaste stavelse utan minst en akademisk studie i ryggen – desto oftare flera, dubbelblinda randomiserade sådana.  

 Ändå blev det aldrig tråkigt. Zuhrs medmänsklighet och fokus på att lösa problem för patienten i kombination med hans skalpell-skarpa stringens höll uppe intresset.

Inga fikapauser här inte!

En person i publiken ville uppmärksamma Zuhr på fikapaus. Men Zuhr själv kan inte ha druckit mycket kaffe i Sverige. Efter varje föreläsningspass, upprepades samma situation. Zuhr stod kvar på scenen och förklarade vidare för en grupp åhörare. Första dagen ägnades främst åt gingivaretraktioner. Principerna för att behandla gingivaretraktioner är vägledande inom  mikrokirurgi, förklarade Zuhr. Så vad är då en challenge – utmaning – inom estetisk  mikrokirurgi ? Ja, en klassisk utmaning är funktionen kontra estetiken.

– Som parodontolog är jag nöjd med det här, förklarade Zuhr och visade ett fall med vitt keratiniserat tandkött. Tanden satt stabilt. Men patienten tyckte inte om resultatet. I andra fall är kan patienten vara mån om att få behandlingen utförd snabbt. I sådana fall är det läge för direktimplantat. Det spar tid och lidande åt patienten. Det är patientens bästa som är vägledande i varje situation, upprepade Zuhr genom hela kursen.

Radade upp intressanta ämnen

Ämnen som Zuhr tog upp under kursdagarna var bland annat: bättre suturteknik genom bättre förankring, bästa plats i munhålan för ta ut bindvävsgraft, vilka delar av bindväven som är genetiskt styrda att keratinisera, i vilka fall det blir smärtsamt för patienten att hämta en graft, vad göra när man av misstag skär av en artär, vilka material och tekniker det finns för att temporärt fylla ett extraktionshål, samt när – eller om – en gingivaretraktion bör åtgärdas. Bland annat.

Kurdeltagarna tog anteckningar med kameran

 Ja, det var många i publiken som kom hem med smartphone full av föreläsningsbilder. Av alla 100-tals bilder som visades, syns här två som visar vad Dr Zuhr kan åstadkomma.

FÖRE

EFTER

Många kursdeltagare var kanske överraskade av mängden av  tillämpningsområden för mikrokirurgi. Otto Zuhr använde flitigt bindvävsgraft i samband med implantat.

Teori och rätt handlag

Zuhr betonade vidare hur viktigt det är att kunna sin teori för att kunna ta rätt beslut. Men lika viktigt är att ha kirurgisk kunskap i händerna. Utan den kan man inte överföra sin kunskap till patientens fördel. Och återigen: patientens vilja är vägledande. Detta var något som Zuhr illustrerade briljant med en bild, där han själv är både kliniker-kirurg, patient och forskare.

Naturen v.s tekniken

Det stod ganska klart att Otto Zuhr förespråkade att behålla naturens verk – tanden –  i så gott som varje möjlig situation. Tanden bör behållas, såvida inte patienten uttryckligen – efter noggranna konsultationer – vill ha implantat. Vetenskapliga rön är inte alltid kristallklara när man tittar närmare på dem, påpekade Zuhr. Förespråkare för implantat kanske har en studie att luta sig emot. Men vad säger det om alternativet?

Framtidens tandvård

Zuhr berörde också den omtalade socket-shield tekniken, där delar av ”hopplösa tänder” behålls istället för att dras ut. Implantatet som sedan monteras på, framkallar då inga vävnadsförändringar. Med akademisk ödmjukhet förklarade Zuhr att framtiden kanske visar att denna teknik är användbar. Han har själv utfört flera, men rekommenderar den inte till  kollegor. Det finns inte tillräckligt med studier. 

– Don’t get me wrong. I love implants, sa Zuhr flera gånger, men påpekade att man som tandläkare bör se till alternativet.

Idel fina leenden: Zuhr tillsammans med SACDs styrelse.

Tekniskt och estetisk

Miladinov är mycket tekniskt bevandrad. Han har stor kunskap om – och stora krav på – rätt utrustning. Men Miladinov har också visat prov på stor estetisk och konstnärlig begåvning. Flera av hans bilder på munnar och tänder återfinns i tusental ute på nätet. De pryder flera tandläkares hemsidor.  

Ur kursprogrammet

  • Intraoral fotografering
  • Korspolarisering
  • Laboratoriefotografering
  • Artistisk fotografering i svartvitt och färg
  • Kalibrera kamera & lins för dental fotografering
  • Använda kameran i M-läge fullt ut

Så tyckte kursdeltagarna om Otto Zuhr:

Över lag var kursdeltagarna nöjda, enligt de utvärderingar som inkommit.  Vissa saker kunde göras bättre. Men ingen hade något negativt att säga om Dr Otto Zuhr. 

“Utomordentlig”
“Kanon”
“Super”
“Fantastisk”
“Fantastisk. Ödmjuk, kunnig, duktig.”
“Inspirerande! Lätt att lyssna på!
“Mycket bra”
“Bra. Inspirerande”
“Bra”
“Amazing”
“Fantastisk! Relevant underbyggd information!”
“Fantastisk! Pedagogisk. Inspirerande. Bra blandning av fakta. Tidvis för hög nivå för mig som inte opererar så mycket.”
“Väldigt bra föreläsare. Roligt att han delar med sig av positiva och negativa erfarenheter kliniskt och samtidigt presenterar vetenskapligt stöd.”
“Kanonbra”
“Väldigt bra, pedagogiskt. Intressant att han är biologiskt medveten. Även ett plus att han visar bilder på misslyckanden.”
“Energisk, uthållig, kunnig, uppskattad, trevlig”
“Fantastisk bra och lättförståelig”
“*****”
“Jättebra”
“Världsklass”
“Bra, pedagogisk”
“Mycket duktig och mycket intressanta fall”
“+++++”
“Mycket professionell och pedagogisk”
“Mycket kunnig och grundlig. Bred. Ibland lite för avancerad.”
“Ödmjuk superstjärna”
“Bästa hittills. Enormt engagerad.”
“Bra. Naturligt steg är nu Hands-On.”
“Mycket bra”



“Mycket underhållande, väldigt rutinerad, ödmjuk och duktigt på att förklara och engagera åhörare”
“Topp fem av vad jag hört”
“Han är en odontologisk superstjärna och ödmjuk”
“Bra som föreläsare. Bra upplägg.”
“Superbra. Mycket engagerande och pedagogisk. Mycket kunnig. Kanon.”
“Fantastisk”
“Lika enkel, klar och tydlig som Jan Lindhe var! Bättre betyg kan man nog inte få. Engagerad, passionerad, kunnig. Förträfflig kombination av klinik och vetenskap.”
“Mycket bra”
“Duktig, engagerande, kunnig, hög detaljnivå. Jag hade önskat lite mer tid åt det basala innan den högre nivån.”
“Otroligt duktig, noggrann och övertygande. Han var roligt att lyssna på och fångade konstant publikens uppmärksamhet. Lärorikt för både studenter och specialister.”

Så tyckte Otto Zuhr om kursen och kursdeltagarna:

Zuhr hade bara beröm att ge deltagarna på SACDs kurs. Han passade även på att prata lite om framtiden för kosmetisk tandvård. 

HUR VAR DET ATT FÖRELÄSA FÖR SACD?

– För mig en väldig trevlig erfarenhet. Väldigt varma människor. Väldigt öppna människor och mycket intressant respons.

VAD UPPLEVER DU ATT DU FÖRMEDLAT?

– Jag tror att jag nått fram avseende de grundläggande aspekterna, som väldigt ofta glöms bort. Det är i det fundamentala man hittar hemligheterna. Jag hoppas att jag inspirerat till att gå tillbaka i tiden i litteraturen och studera grundläggande principer för exempelvis kirurgi.

NI TYCKS OFTA VILJA HÄNVISA TILL EN STUDIE…

– Man kan alltid tolka litteraturen i en eller en annan riktning, men icke desto mindre finns datan där. Och vi kan inte ignorera den. Jag tycker det är viktigt att känna till litteraturen och sedan att överföra den till den kliniska realiteten. Man behöver känna till den för att kunna ta rätt beslut åt sin patient.
– Det är inte sant att allt jag säger är från studier. Om något är baserat på klinisk erfarenhet så säger jag det. Men jag föredrar att ha stöd i vetenskapen.

VILKEN ÄR DEN TYDLIGASTE TRENDEN VI KOMMER ATT SE DE NÄRMASTE TRE – FEM ÅREN?

– Det kanske låter lite självklart. Att vi mer och mer kommer att sätta patienten i centrum. Och detta har inte gjorts mycket tidigare. Att vi införlivar fler mjuka värden i Golden Standard-teknikerna.
– Patienter är väldigt annorlunda. Golden Standard-tekniker baserade på hårda fakta – siffror, statistik och sannolikhet – är en sak. För en patient kan Golden Standard vara A, för en annan kan Golden Standard vara B.
– Om vi sätter patienten, och dess individuella uppfattning av livskvalitet, i centrum för vår uppmärksamhet, kommer det att skaka om våra Golden Standard-procedurer och PREM. Detta kommer att få stora konsekvenser inom alla medicinska områden, och även inom tandvården.
– I detta sammanhang saknar jag idag broar mellan vetenskap och kliniker å ena sidan, och kliniker och patienter å andra sidan. Vägen från forskaren eller uppfinnaren till patientens mun, är allt för lång idag.
– Det saknas individer som kan vara broar över avgrunderna som finns mellan forskare, kliniker och patienter.

KANSKE ÄR NI SJÄLV JUST EN SÅDAN INDIVID?

– Kanske. Om inte fler människor kan överföra forskningens framsteg in i klinikerna, så ser jag ingen framtid för evidensbaserad medicin.
– Forskningen idag är bra. Vi får fler och fler och bättre och bättre studier. Men kunskapen når inte fram till klinikerna och patienterna. Om inte denna bro byggs, kommer situationen att bli svår.

FOTNOT:

Golden Standard definieras vanligen som bästa tillgängliga metoder under rimliga villkor.

PREM står för Patient Reported Outcome Measures

Debra Engelhardt Nash

TO DO! A Patient Care Checklist for your Practice

Fredag 12e oktober 9:00-17:00

Föreläsning för medarbetare såsom tandsköterskor, tandhygienister och receptionister

Lär dig att förbättra din patientrelationer och öka deras nöjdhet, lojalitet och acceptans med hjälp av effektiva verktyg och kommunikation. Specifika steg kommer att beskrivas för hur man ökar produktiviteten.

Ämnen under föreläsningen är:

  • Telefonteknik
  • Schemaläggning
  • Patient Management
  • Finansiella upplägg
  • Tips om hur man hanterar patienten i “stolen”
  • Utveckling av kliniken
  • Intern och extern marknadsföring

Torsdagens kurser

Fotokurs med Håkan Johansson

Torsdag 11e oktober 11:00-15:00

Håkan Johansson är Produktansvarig Klinisk Foto på Unident AB. Han ger kurser i dental fotografering i Sverige och Danmark. Håkan Johanssons fotokurs inleder SACDs årsmöte och kurs i Stockholm 2018.

Håkan Johansson är ett känt ansikte för SACDs medlemmar. Hans fotokurser är alltid mycket uppskattade. Under SACDs årsmöte håller han åter en kurs i klinisk fotografering. Tyngdpunkten ligger på fotografering för SACD-ackreditering.

“Jag kommer att lära ut vad man behöver kunna om kameran. Folk känner inte till sina kameror. Men när de går därifrån så kommer samtliga medverkandes kameror vara optimalt inställda för klinisk fotografering”

Kursen blir både teoretisk och praktisk. Fokus blir på viktiga frågor som hur man hanterar bildfiler enligt SACDs krav på format/Vilka bilder ska tas/Hur ska dessa bilder tas.
Alla är välkomna. Även de som inte skall ackreditera sig. Kursen kommer att göra dem till bättre kliniska fotografer, försäkrar Håkan Johansson.

Kompositkurs med Annika Korvo

Torsdag 11e oktober 13:00-17:00

Annika Korvo leder sedan 2003 Excellence Tandvård, en klinik inriktad på estetisk tandvård.Hon är sedan 2004 medlem i både AACD och SACD och går årligen utbildningar för att fortbilda sig.

Kompositekurs ”Style Italiano” metoden.

En eftermiddagskurs där du kommer att lära dig hur man på ett enkelt och systematiskt sätt kan skikta upp en framtand med komposit och få ett estetiskt snyggt resultat. Du kommer att få både teorigenomgång och praktisk utöva tekniken på en modell. Efter kursen kan du använda dig av metoden och öva vidare på egen hand.
En kurs för dig som vill börja jobba med framtandsfyllningar lite mer estetiskt, men med få material.
Vi använder oss av Filtek Supreme XTE kompositE från 3M.
KURSINNEHÅLL

  • Estetiska principer (Smile Design)
  • Hur ser tänder ut? Form, struktur, karakteristika
  • Färg, färgtagning
  • Fotografering
  • Kompositer – olika egenskaper. När välja vad?
  • När skikta kompositer?
  • Diastemaslutning
  • Klass IV-fyllningar
  • ”Style Italiano-konceptet” – vad är det?

HANDS ON PÅ MODELL

  • Hur man enkelt skiktar en framtandsfyllning med endast två färger av olika opacitet (Filtek Supreme XTE – 3M)
  • Preparation
  • Matristeknik
  • Skiktning
  • Puts och polering

Välkomna till SACDs Ackrediterings­seminarium och ta första steget mot ackreditering.

Torsdag 11e oktober 15:15-16:15

Ackrediterings­seminarium och filhantering med Michael Karlstén och Przemek Seweryniak

Välkommen till SACD:s ackrediterings­­seminarium. Vi kommer att:
  • Gå igenom vilka krav som ställs på vår ackreditering
  • Hur man kan hantera filer för att kommunicera med en mentor
  • Mentorskap
  • RAW-filer
  • Fotografering
Detta är starten på en resa som förhoppningsvis slutar med att du blir en av SACD:s ackrediterade medlemmar.

Torsdag 11e oktober 16:30-18:00

Ackrediterings­skrivning – Gör det skriftliga provet den 11:e oktober i samband med årsmöte och kurs.

SACD Ackreditering är mästarprovet i kosmetisk – estetisk tandvård. Vi sticker inte under stolen med att processen är både lång och arbetsam, men vi vill givetvis uppmuntra alla våra medlemmar att ackreditera sig. Endast så upprätthåller vi alla en exceptionellt hög kvalité i Sverige.

SACDs Ackrediterings­­process är en självstyrd inlärnings­process. Tandläkaren eller tandteknikern visar att man besitter en förmåga att diagnostisera, planera och utöva estetisk/kosmetisk behandling av högsta kvalitet.

Kunskaperna redovisas i fyra patientfall. Det ingår också ett skriftligt förhör på 60 frågor. Läs mer på sacd.se/ackreditering

Inled resan mot Ackreditering! Gör skrivningen i Stockholm under årsmöteskursen.

Cedwins Morning Session

Fredag 12 oktober kl 8.00

Den traditionella morning session blir i år en resa djupt ned i den amerikanska söderns gospeltradition. Cedwin Sandanam, musikalisk ledare för Tensta Gospel Choir, håller workshop. Hans devis är "Alla kan sjunga även om de inte tror så själva". Cedwin med pianist leder kören som består av just det: kursdeltagarna!

“Jag arbetar med olika musikaliska aspekter som rytm, ljud och ton. Övningarna är roliga för deltagare oavsett hur de uppfattar sina egna musikaliska förmågor. Jag kommer också att dela med mig av mina insikter om den kollektiva aktiviteten av körsång som i sin tur gör workshopen mer relaterbar för deltagarna. Denna workshop är kul, utmanande och väcker eftertankar kring arbetsplatsens strukturer.”

Du kan alltså räkna med en mycket, mycket rivig start på kursdagen!

Du har väl anmält dig?

Bo och upplev kursen på Grand Hôtel

Rumspriser:

Superior dubbelrum med utsikt

Superior dubbelrum mot sidogata/gård

Priser per rum och natt inklusive frukostbuffé och moms. I rumspriset ingår: Entré till Nordic Spa & Fitness. Alla rum är utrustade med minibar, wiFi, safe, morgonrock & tofflor.

Program 11-13 oktober 2018, Grand Hôtel, Stockholm

Torsdag 11 oktober
11:00‑15:00 Fotokurs med Håkan Johansson
13:00‑17:00 Kompositkurs med Annika Korvo
15:15‑16:15 Ackrediteringsseminarium och filhantering med Michael Karlstén och Przemek Seweryniak
16:30‑18:00 Ackrediterings­skrivning
18:30‑19:30 SACD Årsmöte (SACD medlemmar)
19:30‑22:00 Get-together med mat och dryck och lite till
Fredag 12 oktober
08:00‑09:00 Cedwins Morning Session
09:00‑17:00 Föreläsning för tandläkare och tandtekniker med Luca Dalloca
09:00‑17:00 Föreläsning tandsköterskor, tandhygienister och receptionister med Debra Nash
Fredag kväll
17:00‑18:00 After Work
19:30‑ till sent Galamiddag med underhållning
Lördag 13 oktober
09:00‑12.30 Föreläsning för tandläkare och tandtekniker med Luca Dalloca
13:30‑17:00 Hands On för tandläkare med Luca Dalloca
09:00‑17:00 Hands On för tandtekniker med Roberto Iafrate

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

M.I.P.

Mattias Larsson Aqua Dental, Stockholm mattias.lasrsson@aquadental.se

M.I.P.

Hossam Amer T4 ConfiDent, Hässleholm admin@t4confident.com

M.I.P.

Patrik Bargiel Tandvården Teleborg, Växjö bargielpatrik@hotmail.com

M.I.P.

Ulrika Nibble
Vasa Viktoria Tandvård, Göteborg
ikanibble@gmail.com

M.I.P.

Anders Axelsson
Österports Tandvård, Visby
anders.axelsson@ptj.se