fbpx

Amanda Nygren var 2017 den första att vinna stipendiet “Introduktion till Kosmetisk Tandvård”. Här har ni hennes reserapport.

Syftet med stipendiet är att stimulera och stärka intresset för estetisk tandvård bland blivande tandläkare och tandtekniker. Stipendiaten tilldelas en studieresa till American Academy of Cosmetic Dentistry’ s årliga utbildningskonferens. Amanda Nygren, student vid tandläkarhögskolan vid Karolinska Institutet, fick 2017 åka till Las Vegas!

“Jag landade sent på flygplatsen på onsdagen innan kursstart. Det var varmt och skönt ute och jag var riktigt pirrig inför de kommande dagarna. Hade planerat en rejäl resrutt innan kursen började för att få se mig lite runt i de fantastiska landskapen som omger Las Vegas.

Hyrde en bil och reste genom Arizona, Utah och Nevada och åkte till ett par nationalparker. Det blev bland annat Grand Canyon, för att vandra och uppleva naturen. Det är ibland nästan så att man glömmer hur häftigt USA är. Det har lite hamnat i skuggan av Donald Trump och dåliga nyheter. Men väl i USA älskar jag det. Amerikanerna är ofta så lättsamma, vägarna är breda och landet har en fantastisk variation på klimat och natur. Nästan allt finns i USA, och ju mer man är där, desto mer vill man se.

 

Dagen innan kursen började körde jag till Las Vegas för att lämna hyrbilen och checka in på hotellet. Det var absolut en fördel att ha kommit fram lite innan och ha vant sig vid tidsskillnaden! Hotellet var enormt. Tillslut hittade jag till mitt stora rum på 24:e våningen som till och med var större än min studentlägenhet i Stockholm… Jippie!

Kursen hölls från tisdag- fredag. Jag hade bokat in så många föreläsningar som möjligt med hjälp av min kursare Amanda (ja vi båda heter samma, praktiskt va?). Amanda hade i sin tur fått hjälp av Cecilia Ömo som Amanda jobbar hos. Det var verkligen roligt att kunna gå ihop med en kursare. Vi kunde fråga varandra alla frågor man satt och funderade på.

Första föreläsningen var ”Accreditation Workshop”. Många patientfall visades upp och man pratade mycket om vad som var viktigt i valet av patienter till ackreditering. Efter detta gick vi på ”Criteria workshop”. Den var kanske lite för snävt inriktad på AACD och ackrediteringen för någon som är student. Ändå inspirerande, och gav inblick i hur komplext och tidskrävande det är att vara ackrediterad inom AACD.

Welcome to Vegas

På kvällen var det ”Welcome Reception” där alla svenskar möttes och minglade lite innan det startade. Detta var hur trevligt som helst, och väldigt bra som ny att få bekanta sig med de andra tandläkarna från SACD. Själva Welcome Reception var otroligt kul och det blev en sen kväll med oförglömliga minnen från den spektakulära nattklubben.

Det blev inte många timmars sömn den natten, för redan klockan 8 dagen där på var det ”General Session”, en sorts inspirerande timme på morgonen där egentligen vem som helst kunde prata om nästan vad som helst. Vi gick på en föreläsning om Smile Design efteråt, och sedan ”Using botulinum toxin to enhance the ultimate smile design”. Den sista föreläsningen tyckte jag var extra spännande. Jag hade ingen som helst aning om att botox kunde göra så många olika korrigeringar av utseendet. Tre timmar lång föreläsning utan paus har aldrig gått så bra! Jättespännande att se tandvård ur ett helt annat perspektiv.

Modern Implant Success

På onsdagsmorgonen var det återigen ”General Session” och både jag och Amanda tänkte att vi skulle passa på att klämma in så många saker det bara gick. Efter detta gick vi på den kurs jag tyckte var den häftigaste under hela veckan. Föreläsningen hette ”Modern Implant Success” och handlade inte bara om Implantatbehandlingar, utan även om en teknik som kallas läpplyft. Med denna tekniken höjer men upp en för lång överläpp då tänderna blivit kortare av slitage, och läppen längre av åldern. Istället för att traditionellt förlänga tänderna vid protetiska behandlingar visade denna tandläkare hur han med hjälp av en särskild kirurgisk teknik hissade upp läppen och plötsligt såg patienten 10 år yngre ut. Jag blev otroligt fascinerad av tekniken, och även av den otroligt häftiga tandläkaren som gjorde så många häftiga behandlingar på sina patienter. Denna kille hade gärna fått hålla hela dagens kurser.

Smile Enhancement through Facial Aehstetics

Sista föreläsningen innan lunch var ”Contemporary Ceramics” som handlade om materiallära med fokus på keramer. Detta var en väldigt lärorik föreläsning där jag antecknade så pennan glödde. Det kändes väldigt bra att återigen fylla på kunskap om dentala material. Efter lunch skulle jag egentligen gått på ”Smile Enhancement through Facial Aestetics” men då hade jag turen att få en plats på en workshop (något som man som student egentligen inte kan boka). Workshopen handlade om klass IV restorationer i komposit där man fick följa föreläsarens arbetsgång och själv jobba på en plastmodell samtidigt. Verkligen lärorikt och kul. Fick med mig många handfasta tips som jag kunde använda redan veckan efter i skolan.

Sista dagen gick Amanda och jag på ”A conservative Approach to midline correction”. Det var tandläkaren Cortney Lavigne som berättade om hennes sätt att justera medellinjen och sluta diasteman med hjälp av preparationsfria fasader. Jag känner igen Courtney sedan innan via hennes Instagramkonto som är väldigt inspirerande, och det är faktiskt ett bra tips till andra studenter eller nyblivna tandläkare, att följa lite olika tandläkare på sociala medier. Det är ett roligt sätt att lära sig mer.

Club Omnia och Vegas Nightlife

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

M.I.P.

Mattias Larsson Aqua Dental, Stockholm mattias.lasrsson@aquadental.se

M.I.P.

Hossam Amer T4 ConfiDent, Hässleholm admin@t4confident.com

M.I.P.

Patrik Bargiel Tandvården Teleborg, Växjö bargielpatrik@hotmail.com

M.I.P.

Ulrika Nibble
Vasa Viktoria Tandvård, Göteborg
ikanibble@gmail.com

M.I.P.

Anders Axelsson
Österports Tandvård, Visby
anders.axelsson@ptj.se