fbpx

Student Ronny Rukiqi var med på AACD 2019 i San Diego. Läs hans rapport här!

Reserapport AACD 2019 San Diego
SACD-stipendiat Ronny Rukiqi
Termin 10 på Tandläkarprogrammet, Göteborgs Universitet

Några dagar innan AACD 2019 så landade jag i soliga San Diego – staden med sommarväder året om! Redan vid taxi-området utanför flygplatsen möttes man utav strålande sol och ståtliga palmträd.  Första kvällen spenderade jag i livliga Gaslamp District, ett historiskt område i centrala San Diego. Här fanns det ett fantastiskt utbud av olika restauranger/barer och stämningen var på topp. 

När vädret är såpass fint är det svårt att motstå en tur till kusten. Nästföljande dagar innan konferensen var det dags att utforska västra San Diego. Solskydd, en flaska vatten och en cykel – dags för äventyr! Jag cyklade från strand till strand, ända från avslappnade Ocean Beach till kända La Jolla där det fanns både sjölejon och sälar att skåda. Jag hann både vänja mig vid tidsskillnaden och få lite färg innan föreläsningarna satte igång!

När det var dags för konferens så förflyttade jag mig till konferenshotellet som låg vid hamnen, endast några minuters promenad ifrån centrum. Egentligen behövde man inte promenera särskilt mycket i San Diego – det fanns i princip överallt el-sparkcyklar likt de som finns i Sverige, vilket gjorde att man kunde ta sig runt överallt i staden utan att anstränga sig särskilt mycket. Dagen innan konferensen så kikade jag på mitt schema som var fullspäckat med föreläsningar i världsklass. Jag fick hjälp av SACDs kassör Clas Oscarsson att boka in de föreläsningar som verkade mest intressanta och relevanta för en tandläkarstudent, då det fanns otroligt mycket att välja på.

Surprise, surprise

Konferensen sträckte sig från onsdag till lördag och inleddes första dagen med en lunch för nya medlemmar och de som deltar i AACD för första gången. Efter lite mingel och mat så slussades vi vidare till en föreläsningssal för en överraskning, där ingen mindre än Dr. Newton Fahl välkomnade oss med en 45minuters föreläsning om komposit och färglära! Ribban sattes alltså väldigt högt redan från början och det var bara att försöka ta in så mycket utav föreläsningen som möjligt. 

På eftermiddagen var det en inspirationsföreläsning där barnläkaren Dr. Natalie Stavas, som deltog i Boston Marathon samma år som terrorattentaten, pratade om hur man ibland ska våga hantera kaos – istället för att springa från det. En fantastisk föreläsning som jag länge kommer minnas och ha med mig i de situationer som det lätt kan bli stressigt och kaotiskt. Inspirerad och redo för nästa evenemang så var det på kvällen dags för Welcome Reception. I år så hölls Welcome Reception på USS Midway, ett amerikanskt hangarfartyg som numera är museum. En storslagen fest där man kände sig som en filmstjärna! 

Implantat med Stephen Chu

Torsdagen spenderades på Dr. Stephen Chu’s föreläsning ”Immediate Tooth Replacement Therapy in the Esthetic Zone” som handlade om olika metoder för att direkt ersätta tänder i den estetiska zonen. Fokus var på implantat och hur man på ett förutsägbart sätt behandlar så att resultatet blir både hållbart och estetiskt – något som är utav yttersta vikt vid behandling av framtandsluckor. Trots att jag själv som student inte direkt arbetar med implantat på det sättet än, så var det otroligt lärorikt och inspirerande att se vad som faktiskt går att åstadkomma med denna typ av behandling om den utförs korrekt. Olika sätt att bevara bennivå och få till god mjukvävnadsestetik kring implantat var två nyckelpunkter som diskuterades. 

Händelserik fredag

Under fredagen så bestod dagen utav flertalet kortare föreläsningar med olika tema. Den föreläsning som jag fann mest intressant var föreläsningen ”Prepless Veneers: A Perfect Solution For Many” med Dr. Dennis J Wells. Detta var något som jag verkligen tyckte var relevant och som ligger i tiden – möjligheten att förändra ett leende utan några större invasiva ingrepp! Möjligheten att kunna arbeta med ultratunna skalfasader som kan bondas på tänderna utan att behöva preparera lät som något som kan vara en lösning för många patienter. Självklart krävs det att förutsättningarna är rätt – men är de det, så visade Dr. Dennis att prepless veneers kunde vara en utmärkt behandling. Mot kvällen var det dags för en drink och mingel med SACD, vilket var väldigt trevligt och ett bra tillfälle att lära känna andra medlemmar. Resten av kvällen spenderades i Tijuana, Mexiko, som endast var ca 25 minuters bilresa från San Diego. Väl värt för en genuin mexikansk matupplevelse!

”A Crescendo of Techniques for Anterior Bonded Restorations

Lördagen, och således den sista konferensdagen, avslutades på topp med en föreläsning av Dr. Pascal Magne. Här presenterades många kliniska, handfasta tips gällandes bondade restaurationer, samt senaste nytt inom området. Bondingprotokoll, preparationstekniker, med mera stod på agendan! När Dr. Pascal föreläser så inser man ganska snabbt hur mycket mer det finns att lära sig – och hur långt man faktiskt kan utvecklas om man vill! Trots detta så känns den teoretiska kunskapen jag fått från tandläkarprogrammet på Göteborgs Universitet verkligen gedigen och aktuell då jag utan några större svårigheter kunde hänga med, förstå och ta lärdom av i princip samtliga föreläsningar.

Jag vill verkligen tacka SACD och alla fantastiska personer i styrelsen för den här möjligheten. AACD 2019 i San Diego var en fantastisk och oförglömlig upplevelse som har gett mig mycket kunskap, nya kontakter och vänner, men även motivation till att alltid sträva mot excellens inom yrket. Det går inte att få en bättre start på sin karriär än detta! Tack!

Sök SACD Resestipendium 2019

För att stimulera och stärka intresset för estetisk tandvård bland blivande tandläkare och tandtekniker erbjuder SACD ett resestipendium Introduktion till Estetisk Tandvård. Stipendiet utgörs av en resa till Nordamerika för besök på AACD Annual Meeting. De brukar ligga runt månadsskiftet april-maj. Ansökningstiden är 30 april – 1 september.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

M.I.P.

Mattias Larsson Aqua Dental, Stockholm mattias.lasrsson@aquadental.se

M.I.P.

Hossam Amer T4 ConfiDent, Hässleholm admin@t4confident.com

M.I.P.

Patrik Bargiel Tandvården Teleborg, Växjö bargielpatrik@hotmail.com

M.I.P.

Ulrika Nibble
Vasa Viktoria Tandvård, Göteborg
ikanibble@gmail.com

M.I.P.

Anders Axelsson
Österports Tandvård, Visby
anders.axelsson@ptj.se