Ulrika Nibble ny president för SACD

-Vi skall fortsätta vara Sveriges bästa utbildare

porträtt på SACDs President Ulrika NibbleTandläkare Ulrika Nibble tillträdde sommaren 2019 som president för SACD. Ulrika har varit med i SACD:s styrelse sedan 2012 och är verksam på praktiken Centrumtandläkarna i Varberg.

Vad är SACD för dig?

”Först och främst har vi mycket bra föreläsare och skickliga tandläkare som medlemmar. Men vi har också en väldigt god stämning på våra kurser, vilket gör nätverkandet till ett viktigt inslag. Folk är givmilda med att dela med sig av kunskap, tips och tricks. Det är prestigelöst. Vi pratar mycket tandvård på våra kurser. Det är tandvård under middagen, tandvård i korridoren, tandvård på fördrinken, tandvård under kafferasten. Det är ett mervärde utöver själva föreläsningarna.”

”På mitt första SACD-möte, märkte jag direkt att alla var inkluderande. Som ny, blev jag oerhört väl mottagen. Alla ville veta vem jag var. Folk ville ha med en, så att alla blir bättre. Den andan gör att vi ibland kallar oss för SACD-familjen. Det kan låta pretentiöst, men det råder en stämning av att vi vill alla väl.”

Du varit med länge i SACD. Och du har suttit i styrelsen sedan 2012. Vad har du sett?

”Det har skett en utveckling i Sverige mot att fler vill utbilda sig i estetisk tandvård. I SACD handlar det ju aldrig om estetik enbart, utan om funktion och estetik i kombination. Ingen god estetik utan funktion. Det är ett genomgående tema. Det skall byggas för att det skall hålla, det skall vara vackert och det skall ge folk bättre självförtroende.”

Har du något exempel från din egen verksamhet?

”Jag har en ung kille från Litauen som kanske inte fått någon tandvård tidigare i sitt liv. Han var runt 24, saknade flera tänder och hade massa rotrester. Hans bett var helt kollapsat. Vi fick börja med att försöka häva inverteringen med en tandställning. Redan här fick han ett helt nytt liv, bara genom att han fick pontics. Han var ju själaglad när jag lämnade ut tandställningen. Det var för typ tre år sedan. Nu har han fått broar och implantat. Han är en helt annan människa. Utstrålningen är helt annorlunda.”

”Några sådana fall har jag haft, som gör mig riktigt varm om hjärtat. De fallen hade jag inte vågat mig på om jag inte gått de här kurserna. Då hade jag nog remitterat bort dem.”

Många tycks tro att SACD består av ”trendiga” tandläkare i Stockholms innerstad. Du håller till i Varberg. Hur är det?

”Jag verkar på en mindre ort. Det är ofta inte ren estetik som gäller. Det är inte så att det görs skalfasader på nästan perfekta tänder, liksom. Det som jag lärt hos SACD, har gjort att jag kan erbjuda mer åt mina patienter. Jag tycker inte att man behöver övergöra en massa arbeten bara för att det går, om det inte behövs. Det kanske är bättre att göra en liten compositehörna här eller där som gör jättestor skillnad. Men det är ju bara min personliga åsikt.”

Av de föreläsningar du sett i SACD, vilken gjorde störst intryck?

”Det var nog Elisabeth Bakeman när hon var här 2012. Hennes föreläsning var så otroligt strukturerad. Hon körde från A till Ö tillsammans med sin tandtekniker. De föreläste delar tillsammans. Jag tog med mig jättemycket från den kursen.”

”Sedan var det William “Bo” Bruce. Han hade grymt bra illustrationer. Han pratade mycket om käkleden. Den gången var vi ganska många som gått utbildningen hos Dawson Academy i England. Men det var hos Bruce som allt föll på plats. Stephen Chu var också mycket bra.”

Nivån anses som hög på SACD:s föreläsningar. Kan alla ta till sig dem?

”Ja, jag tycker det. Man måste börja någonstans. Min första föreläsning var med Mauro Fradeani. Det var ju en otroligt avancerad föreläsning. Vi var många som bara satt och gapade. Men det var ju saker vi snappade upp där. Och sedan blev vi peppade. ”Det här måste jag läsa mer om”. Den som vill bli utmanad, blir utmanad hela tiden i SACD.”

”Och det är därför som vi pushar för vår ackreditering. Att visa upp sina fall för kollegor tar emot. Det är Jante-lagen, att bli bedömd. Men, alla måste ju inte gå hela vägen. Det räcker ju att sträva mot en ackreditering. Lärdomen kommer med tiden. Det handlar hela tiden om att utvecklas. Det är kanske den stora vinsten med vår ackreditering.”

Ulrika Nibble assisterar vid Dr Florin Cofars föreläsning i Malmö 2017.
Läs mer om SACD-medlemskap

Kakor

På sacd.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera optimalt för användare. Vi använder också kakor för webbanalys så att vi kan förbättra vår webbplats. Klicka på knappen för att godkänna våra förutsättningar.