fbpx

En unik intervju med Dr Florin Cofar

Dr Florin Cofar är huvudföreläsare på SACD:s årsmötes kurs i Malmö 12-14 oktober. Inför kursen passade SACD på att ställa några frågor till denna spännande föreläsare. Dr Florin Cofar pratade om den nya eran inom tandvården, om vikten av att ta till vara på det analoga i den digitala eran samt kopplingen mellan skönhet och matematik. Här är några smakbitar av intervjun som finns i sin helhet på sidan Om Florin Cofar​

Dr Cofar återkommer i intervjun till sin tid som framgångsrik student i matematik. Han fick åka och tävla i matematik-OS. Något år senare fick han underkänt i matte.

“Jag fann ingen tillämpning för matematiken som jag kunde använda i den verkliga världen. Jag förlorade min motivation. Det var långt senare – som tandläkare – som jag insåg att matematik kan användas till att fånga in skönhet och estetik, lagra den och reproducera den”.

Kunskapsgap och ny era

Dr Cofars fokus just nu är det kunskaps-gap som övergången till digital tandvård medför. Många försöker överbrygga detta gap och de flesta försöker hänga med i denna trend, som inte är en trend utan en ny era inom tandvården, säger han in intervjun. På många håll är tandläkarhögskolor oförberedda på den nya eran inom tandvård, enligt Cofar.

“Väldigt få lär sig scanna, göra DICOM eller ens foto eller video på tandläkarhögskolan. Detta är grundmaterialet för digital tandvård. Inom analog tandvård är motsvarande arbetsmaterial avtryck eller bettregistrering. Idag behövs en helt ny typ av information, därför att datan har ett annat format.”.

Förändringar utmanar

När det gäller att inställningen till den nya eran finns det både motstånd och entusiasm.

“Vissa befinner sig i sin komfortzon. Det är alltid svårare att få människor att glömma vad de lärt sig, än att lära dem något nytt. Det svåraste med att lära, är att avlära”.

Det digitala kommer från det analoga

Samtidigt påpekar Dr Cofar att all digital kunskap kommer från det analoga. Man måste vara öppen för bägge världarna och inte sätta blind förtröstan till enbart den ena av världarna.

“Vi måste se till vilka processer som är bäst. Trots att vi bedriver digital tandvård, avvisar vi aldrig analog tandvård”.

Faktaruta Dr Florin Cofar

Dr. Florin Cofar specialiserar sig på estetisk, tvärvetenskaplig tandvård. Det gör han i nära samarbete med andra respekterade tandläkare på området, som Christian Coachman, Eric van Dooren och Paulo Kano

Inom områden som Digital dentistry och Smile Design är han en internationellt erkänd talare. Dr. Cofar har föreläst i över 30 länder, däribland för respekterade akademier som American Academy of Cosmetic Dentistry (AACD) och Brazilian Society of Aesthetic Dentistry (BSAD).

Dr Florin Cofar är rådgivare åt några av de mest respekterade företagen inom området: Ivoclar, MIS, DSD och Planmeca. Han är särskilt känd för sina videoproduktioner om tandvård. Han ligger bakom några av de mest populära videoklippen på dentalområdet. I dagsläget föreläser han över hela världen och driver en egen praktik i Timisoara, Rumänien.

Dr Florin Cofar, Rumänien

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

M.I.P.

Mattias Larsson Aqua Dental, Stockholm mattias.lasrsson@aquadental.se

M.I.P.

Hossam Amer T4 ConfiDent, Hässleholm admin@t4confident.com

M.I.P.

Patrik Bargiel Tandvården Teleborg, Växjö bargielpatrik@hotmail.com

M.I.P.

Ulrika Nibble
Vasa Viktoria Tandvård, Göteborg
ikanibble@gmail.com

M.I.P.

Anders Axelsson
Österports Tandvård, Visby
anders.axelsson@ptj.se