Hugh Flax berättar

“Min mor var väldigt orolig över att gå till tandläkaren. Hon fann en utmärkt tandläkare, som tyvärr inte var den mest tekniskt begåvade. Han var väldigt bra med sina patienter. Men när det gäller tekniska färdigheter och hur min mor skulle efterfölja hans behandlingsråd, så brast det. För att göra en lång historia kort fick min mor göra om bettet fyra gånger. Fulla bettrenoveringar. De erfarenheterna sporrade mig.”

med DR HUGH FLAX (USA) - Sheraton Hotel, Stockholm, 15 – 17 mars 2018

Ja, så brukar Hugh Flax förklara varför han blev tandläkare. SACD har pratat med den artige och lättsamme tandläkaren från Atlanta, USA som alltid tar sitt yrke på största allvar. Hugh Flax berättar om vad som verkligen ger en honom en adrenalinrusch, samt de utmaningar vi står inför med den digitala tandvården.

Flax anser vidare att ambitiösa och passionerade tandläkare kan lära sig både från sportstjärnor och artister, men bör ha en hälsosam distans till för mycket webb-baserad utbildning.

“Man kan lära sig mycket från webbsidor med mycket videofilmer. Men, för att använda en sportallegori: Jag lär mig inte att skjuta som (basketstjärnan) Lebron James genom att titta på honom på video. Jag har inte hand-ögon-koordinationen.”

Som gammal president i AACD betonar Flax det yrkesmässig kamratskapet och stödet från kollegor om man skall nå dit man vill.

“Skönheten med organisationer som AACD -är att de har verkliga resurser att lära ut. Men du måste hem och arbeta med det! “

Flax berättar också varför han började med laser och vilken reaktion han fick av dåtidens parodontologer samt vad han tycker om dyra maskiner som låter tandläkare utföra kirurgiska ingrepp, utan att egentligen förstå vad de gör. Och mycket annat!