fbpx

Javier Tapia intervju

"Restorativ tandvård är min passion inom tandvården"

tandläkaren javier tapia
Javier Tapia intervju
Besökare på Javier Tapias föreläsning fick använda 3D-glasögon.
Javier Tapia intervju
Tapias föreläsningar är kända för att vara mycket visuellt tilltalande.
Javier Tapia tillsammans med SACD:s sekreterare Cecilia Ömo på möte i Belgien 2017.

Nedräkningen har börjat. Inför den efterlängtade kursen  ställde vi några korta frågor till vår föreläsare. Här är en Javier Tapia intervju! 

Vad kan vi vänta oss?

– Det är svårt att sammanfatta, för vi täcker väldigt mycket i vår kurs. Indirekta och direkta restaureringar, särskilt med fokus på nyansmatchning. Men inte bara nyansmatchning, för vi har gott om tid. Jag kommer gå igenom mycket mer. Hur vi excellerar i direkta restaureringar, i synnerhet, samt några ämnen om indirekta. Sedan kommer vi att prata om bio-emulation; principer och filosofiska aspekter.

Det är många som talar om dina 3D-presentationer:

– Mina presentationer är alltid mycket visuella, med väldigt lite text. Jag använder animationer, illustrationer och bilder för att förstärka mitt budskap och göra det mer dynamiskt.

– Om du använder diagram, skisser eller akademiska artiklar – då tröttnar åhörarna. Det blir svårt att göra sig förstådd. Det är nyckeln för mig: att förklara komplicerade saker på ett estetiskt tilltalande sätt. Då kommer åskådarna att lyssna.

Ni är intresserad av datorgrafik, och startade ett företag för datoranimering redan som student på Tandläkarhögskolan. Det verkar som att de två kunskaperna har gått hand i hand sedan dess?

– För mig är 3D-grafiken ett redskap för förklara saker. Det finns flera begrepp om hur färger fungerar, som verkligen inte är enkla att förklara – ens med en bra bild. Du behöver något mer.

Vad brukar åskådare fråga på dina föreläsningar?

– De har ofta frågor kring specifika system och färgmatchning för särskilda patienter. Sedan blir det alltid grundläggande frågor av typen ”Hur skapar jag ett snyggt ytmönster? eller ”Hur får jag fin lyster?”

Är den estetiskt inriktade tandläkaren något av en konstnär?

– Jag drar inte inspiration från min fantasi. Jag försöker kopiera verkligheten. Restorativ tandvård är min passion inom tandvården. Det estetiska kommer in under det.

– Visserligen finns det vissa inslag där man kan ha nytta av sin kreativa, estetiska förmåga. Men jag tycker att alla tandläkare kan göra detta. Det finns regler och inlärningsprocesser.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

M.I.P.

Mattias Larsson Aqua Dental, Stockholm mattias.lasrsson@aquadental.se

M.I.P.

Hossam Amer T4 ConfiDent, Hässleholm admin@t4confident.com

M.I.P.

Patrik Bargiel Tandvården Teleborg, Växjö bargielpatrik@hotmail.com

M.I.P.

Ulrika Nibble
Vasa Viktoria Tandvård, Göteborg
ikanibble@gmail.com

M.I.P.

Anders Axelsson
Österports Tandvård, Visby
anders.axelsson@ptj.se