fbpx

SACDs jubileumsår har inletts!
Mjuka och hårda estetiska värden på
Grand Hôtel, Stockholm, mars 2017

Michael Karlstén, Przemek Seweryniak och Erik Lennartsson inledde SACD:s jubileumsår

Michael Karlstén är medlem sedan många år och SACD-ackrediterad. Karlstén är även medlem av SACDs amerikanska förebild AACD. Tandtekniker Przemek Seweryniak är väl anlitad av flera SACD-tandläkare. Han var med och grundade SACD och innehar SACD-ackreditering, som ende tandtekniker. Erik Lennartsson är tandläkare som gått vidare till käkirurgi. Lennartsson och Karlstén arbetar tillsammans på Dentalakademin i Stockholm. Seweryniak verkar i Malmö, i egna firman Cosmodent. De inledde föreläsningshelgen ödmjukt med att tacka och nämna sina medarbetare. Kursen präglades dels av föreläsarnas långa och beprövade erfarenhet, men också av deras intresse för nya tekniker och behandlingar som ligger i utvecklingens frontlinje.

Experter inom var sitt område.
Det tekniska och det digitala präglade kursen. Erik Lennartsson visade flera kirurgiska operationer på film, som var lika levande som något från Discovery Channel. Han visade bland annat grafting-tekniker och sinuslift. Tandläkare Michael Karlstén gav prov på sin precisa detaljkännedom om instrument, ämnen och behandlingsmetoder. Han visade upp flera patientfall. Tandtekniker Przemek Seweryniak bevisade att labbets insatser för slutresultatet är mycket större än man vanligtvis tror, om man sätter sig in i tandteknikernas perspektiv. Han gav också en grundlig instruktion i 3D-scanning. De flesta kursdeltagare noterade samspelat mellan de tre. När en man talade, fyllde en annan man i. Det var sällan en enmansshow. Såväl tandtekniker och tandläkare kom hem med en katalog av tips och förbättringar.

Från ax till limpa lite snabbare
– Tråkigt att det är över! Det har var mycket spkarlsten-grandhotelännande för oss. Det har varit väldigt kul att få göra detta konceptet för SACD, sa Michael Karlstén direkt efter kursen.
Kursen var specialgjord för SACD och hade aldrig gjorts tidigare. Det tog trion åtskilliga timmar att sätta samman materialet.

Hur vill du sammanfatta utvecklingen inom dagens estetiska tandvård?
– Den utveckling som jag gått igenom och som jag tror kommer att fortsätta är att man går från ax till limpa lite snabbare. Vi kommer också att få bättre och bättre material hela tiden. Men jag tror inte att man kan komma runt detta med någon typ av quick-fix. För min del – som tandläkare – tror jag inte saker blir så mycket lättare.

Kan man undvika det digitala inom kvalificerad tandvård?
– Det digitala har ju absolut kommit för att stanna. Nej, det tror jag inte. De som backar för det kommer förr eller senare att vara tvungen att anamma det. Däremot kan man ju diskutera: Skall man ligga som early adapter i början eller skall man vänta? När man skall hoppa på tåget? Det viktiga är att man som tandläkare har en back-up med sin tekniker, så att man är synkad med scanning och annan utrustning.
– Som tandläkare skall man inte sitta och välja scanner utan att ha med sin tekniker. Eller så får man byta labb. Det kommer säkert att hända också, att tandläkare byter till mer innovativa labb.

Röster om Mjuka och
hårda estetiska värden

” Den här kursen var väldigt bra. Den var över mina förväntningar. Den täckte väldigt bra, både protetiken, tandtekniken och kirurgin, så jag var väldigt nöjd. Väldigt uttömmande. Dessutom underbar miljö, god mat och fantastisk kvällsunderhållning.”
” Det var trevligt att lyssna på och kunna ställa frågor på en föreläsning på sitt eget språk. Sen tycker jag att vi i Sverige har väldigt duktiga och kompetenta tandläkare och tandtekniker och det tycker jag att vi ska vara stolta över och visa upp.”
” Hela det digitala flödet – samarbetet mellan tandläkare och tandteknikern – var väldigt intressant. Hur vi idag skickar scannade filer till varandra. Även det med imageing var väldigt intressant. Så känner jag att jag skulle vilja jobba. Så en scanner står högst på min önskelista just nu.”

Karla Reigo
Tandläkare, Stockholm

“Det var mycket stimulerande att uppleva spannet genom kirurgi, tandläkeri och tandteknik- att se det hör ihop. En stor behållning var att se vad som händer på labb. Att se det arbete som Przemek visade att de gör, gav förståelse för att saker faktiskt kostar när de kommer från labb”.
“Sedan är det inspirerande se och höra dem. De är duktiga. Roligt med svåra fall och se hur de kan lösa dem ihop. Det tycker jag är den stora behållningen: samarbetet mellan de här tre”.

Elisabeth Rasmusson
Tandläkare, Göteborg

“Det var superintressant! Jag hade läst lite tidigare vad det skulle handla om och det motsvarade alla krav. Det var mer än jag förväntat mig. Man får faktiskt se hur framtiden ser ut – morgondagens tandvård. Det handlar inte bara om att laga tänder utan att skapa ett helt leende. Att öka patientens självkänsla.”
“Om man jämför med andra länder – och även vissa kliniker här i Sverige – så tänker de på att laga tanden enbart, vare sig den ligger i fronten eller långt bak. Estetiken skall alltid ligga i fokus vare sig om tanden ligger i fronten eller långt bak i munnen, vilket man även talade om här på kursen.”

Mardoukh Ahi
Student på Tandläkarhögskolan vid Karolinska institutet

“Jag tyckte det var väldigt givande. Man fick se lite mer än vad man får se på skolan, lite andra tekniker och ett fint samarbete mellan tandtekniker och tandläkare. Det var intressant att de visade bådas perspektiv. Det var bättre än jag trodde. Jag trodde det skulle vara lite överkurs för oss studenter, men vi hängde med.”
“Jag blev absolut inspirerad. I skolan är det mer att man jobbar funktionellt, att det skall vara hållbart och så. Skolan betonar inte det estetiska och absolut inte fasader. Jag tycker om den estetiska delen av tandvården och jag vill gärna ha en utbildning som involverar alla delar.”
“Jag tyckte det var väldigt intressant med vissa fall där man använde skalfasader och åstadkom så pass så mycket, men ändå var så lite invasiv som möjligt.”

Sara Melko
Student på Tandläkarhögskolan vid Karolinska institutet

“En fantastisk föreläsning”.

Mitra Bråkenhielm
Tandläkare, Stockholm

www.mijodent.se

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

M.I.P.

Mattias Larsson Aqua Dental, Stockholm mattias.lasrsson@aquadental.se

M.I.P.

Hossam Amer T4 ConfiDent, Hässleholm admin@t4confident.com

M.I.P.

Patrik Bargiel Tandvården Teleborg, Växjö bargielpatrik@hotmail.com

M.I.P.

Ulrika Nibble
Vasa Viktoria Tandvård, Göteborg
ikanibble@gmail.com

M.I.P.

Anders Axelsson
Österports Tandvård, Visby
anders.axelsson@ptj.se