fbpx

Are we having fun yet?

Dr douglas A. Terry, USA på Grand Hôtel, Stockholm, 2-4 december 2021

Alla aspekter av restaurativ, protetisk och parodontal behandling. Att restaurera med flowables. Föreläsning och Hands-on.

Kursen hade ställts in eller skjutits upp tre gånger. Man kan nog säga att förväntningarna var höga när douglas A.  Terry slutligen anlände från soliga Texas till ett vintrigt Stockholm. 

Ganska snart upptäckte kursdeltagarna att  douglas A. Terry – som stavar sitt namn med litet d – står för en annorlunda föreläsningsstil. På första kvällens Get-together passade Terry på att personligen samtala med så gott som alla deltagare på kursen, samt med hotellets personal inklusive ljud- och ljuskillarna. Många fick Terrys särskilda lyckoamulett som en liten gåva. Under resten av kursen tilltalade han deltagarna med förnamn.  

Resten av kursen präglades av denna hjärtliga, publikfriande stil. Terry var lika mycket bland publiken som på podiet och fotograferade kursdeltagarna lika mycket som de fotograferade honom. Han hade hela tiden uppmuntrande saker att säga. “Are we having fun yet?” blev en av många taglines under kursen. “Ready to rock n roll” blev en annan. 

Kompositerna och alla dess möjligheter

Att Terry är en stor förespråkare av komposit, rådde det inget tvivel om.  Alla känner kompositernas problemområden. Terry gick igenom dem alla och förklarade hur man kom förbi dem.

Terry berättade även om de många gånger han fått vara expertvittne i rättegångar efter att patienter fått sina utseenden förstörda av samvetslösa eller inkompetenta  kollegor. Ofta slutade historien med att Terry fick restaurera den andre tandläkare misstag . 

– För att göra en lång historia kort, så gjorde jag om den free of charge, sa han flera gånger

Fotografera inte - det står i boken!

“It´s in my book” var en annan av Terrys taglines. Han hänvisade ofta till dem, och uppmanade deltagarna att köpa dem. Men då fick man  en  signering på köpet med en mycket personlig dedikation.  

douglas A Terry pratade om en ”myriad” av användningsområden för komposit särskilt vid erosionsskador. Tandläkaren kan höja upp abraderade och eroderade bett och till och med lägga ett tunt lager komposit i förebyggande syfte. Terry  bemötte även rykten kring flytande kompositer, såsom att flytande kompositer har mindre hållfasthet än traditionell komposit. Idag finns flytande kompositer på marknaden vars hållfasthet överträffar de traditionella.  

Erfarenhet slår allt

Slutligen presenterade Terry den innersta kärnan av tandläkeriet, så som han ser det.  Det är inte material som spelar den avgörande rollen i slutändan. Det är inte tekniken. Det är inte vad forskningsrapporterna säger. Nej, det är tandläkarens erfarenhet som är den viktigaste enskilda faktorn – alltid i kombination med patientens önskningar.  Om man inte bryr sig om patientens önskningar, är man en dålig tandläkare. 

Terrys Hands-On

Kursen avslutades med en utsåld Hands-on. Terry visade och lärde ut den omtalade injectable-tekniken. Deltagarna fick lära sig att arbeta med de genomskinliga silikonmatriserna där flytande komposit injiceras i en process som påminner om gjutning av metaller, glas eller betong.

Torsdagens kurser

Fördjupning och inspiration från några av Sveriges främsta inom sina områden. Arrangeras i samarbete med SACD´s sponsorer

Max Andrup
Maximera din bindningsstyrka och öppna dörren till avancerad adhesiv tandvård

Andrup föreläste om vikten av att välja rätt adhesiv teknik för att få en förutsägbar, hållbar och stark bindning till tanden. Föreläsningen behandlade teknik för posteriora kompositlagningar som maximerar bindningen till tanden samt arbetsflöde och bakgrund till det retentionsfria overlayet.

Kursen sponsrades av Kuraray Nordic . Tandläkare Max Andrup driver kliniken Tandläkarna Drottninggatan i Hudiksvall och har ett stort intresse inom avancerad adhesiv bonding. På Instagram delar han med sig av sina fall på kontot max_andrup_dds

Cecilia Eichenholz Ömo
Cusp to Cusp Hands - on

Tandläkare Cecilia Ömo är en av de första svenska tandläkarna som är AACD-ackrediterad i estetisk och kosmetisk tandvård. Hon är en av två författare av den svenska grundboken ”Estetisk tandvård” och är en eftertraktad nationell och internationell föreläsare inom bland annat kompositteknik.

Hennes föreläsning och Hands-on blev välbesökt och mycket uppskattad. Kursen sponsrades av GC. 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

M.I.P.

Mattias Larsson Aqua Dental, Stockholm mattias.lasrsson@aquadental.se

M.I.P.

Hossam Amer T4 ConfiDent, Hässleholm admin@t4confident.com

M.I.P.

Patrik Bargiel Tandvården Teleborg, Växjö bargielpatrik@hotmail.com

M.I.P.

Ulrika Nibble
Vasa Viktoria Tandvård, Göteborg
ikanibble@gmail.com

M.I.P.

Anders Axelsson
Österports Tandvård, Visby
anders.axelsson@ptj.se