fbpx

Alla aspekter av restaurativ, protetisk och parodontal behandling. Att restaurera med flowables.

Dr Douglas A. Terry, USA

Grand Hôtel, Stockholm, 2-4 december 2021

Alla aspekter av restaurativ, protetisk och parodontal behandling. Att restaurera med flowables.
Föreläsning och Hands-on.

Flytande kompositer har varit Dr Douglas A. Terrys fokus i många år. Terry är en stor vän av att inspirera tandläkare till egna lösningar och använda dem på sina vis. Tekniken, och liknande andra behandlingar, spås bli vanligare i framtiden. Nya kombinationer av bonding-material och flytande kompositer kommer att göra det lättare att höja nedabraderade och eroderade bett.

En färsk video-hälsning från Texas: Douglas A. Terry introducerar sin nya bok

Kursen genomförs i samarbete med SACD:s sponsorer.

This new technique is being received everywhere as revolutionary and the clinicians and technicians do not want to even take a break.

Douglas A. Terry, DDS

Höja, lägga till och skydda

Flytande kompositer är tacksamma att arbeta med och behandlingen går snabbt, Douglas A Terry pratar om en ”myriad” av användningsområden, särskilt vid erosionsskador. Tandläkaren kan höja upp abraderade och eroderade bett och till och med lägga ett tunt lager komposit i förebyggande syfte. 

Missuppfattningar om flytande komposit

Terry kommer att bemöta flera rykten kring flytande kompositer. Ett av dem är att flytande kompositer har mindre hållfasthet än traditionell komposit. Idag finns flytande kompositer på marknaden vars hållfasthet överträffar de traditionella. Ett annat rykte är att flytande komposit har begränsade färgnyanser.  Terry har  motbevisat detta genom att få till en flytande kompositbehandling med nyansen Opaque 1A.

Kostnadseffektiv icke-invasiv behandling

Som de flesta vet, är det svårt att göra tilltalande kompositkronor i underkäkens front. Flytande komposit  kan skona tänderna i underkäkens front från invasiva behandlingar. Behandlingar med flytande komposit kan delvis överlämnas till tandsköterska. Det är också en kostnadseffektiv behandling.

Kurs och Hands-On

På en Hands-on kommer Terry att visa en omtalad behandling: Från en wax-up framställs en genomskinlig silikonmatrix. Små hål borras, där flytande komposit spritsas in i matrixens utrymme. Matrixen avlägsnas enkelt och tandläkaren efterbehandlar tanden, som fått en helt ny form och färg. För en lekman skulle man kanske kunna förklara tekniken som ”Gjutning i form för tänder”.

Boka boende på Grand Hôtel

Grand Hôtel på Blasieholmen i centrala Stockholm är sätet för kursen. Det är ett femstjärnigt lyxhotell och Sveriges enda medlemshotell i "The Leading Hotels of the World". Kursens medlemmar åtnjuter en liten rabatt.

Torsdagens kurser

Fördjupning och inspiration från några av Sveriges främsta inom sina områden. Arrangeras i samarbete med SACD´s sponsorer

Tandläkare Max Andrup om avancerad adhesiv bonding för retensionsfria onlay
Torsdag 3 juni 13.00 – 14.30
Torsdag 3 juni 15.00 - 16.30

Max Andrup driver kliniken Tandläkarna Drottninggatan i Hudiksvall och har ett stort intresse inom avancerad adhesiv bonding. På Instagram delar han med sig av sina fall på kontot max_andrup_dds

FINNS DET BÄTTRE ALTERNATIV TILL MEKANISK RETENTION FÖR INDIREKTA RESTAURATIONER?

Tandvården har förlitat sig på mekanisk retention sedan begynnelsen. Det kräver att man avverkar mycket frisk tandsubstans och samtidigt avlägsnas många inbyggda kraftfördelande strukturer i tanden.

Vill du:

 • Bevara tandsubstans?
 • Öka frakturmotståndet på keramen?
 • Få bättre misslyckanden?
 • Få mindre post-op sensibilitet?
 • Få färre post-op rotbehandlingar?
 • Få mindre mikroläckage?

Med rätt adhesiv teknik kan du det och få en förutsägbar, hållbar och stark bindning till tanden.

Kom och lyssna på min föreläsning om Avancerad Adhesiv Bonding för retensionsfria onlay!

Anmälan på SACD:s ordinarie anmälning eller direkt hos Kuraray Noritake genom att klicka på denna länk. 

 

Sponsor:

Kuraray Noritake Nordics

Tandläkare Johan Hagman om Bioclear och Aquacare
Torsdag 3 juni 14.00 – 17.00

Enligt Försäkringskassans statistik är drygt 40% av alla posteriora fyllningar omgörningar! Dels pga sekundärkaries via oönskade spalter och dels frakturerat komposit.

Tandvården måste bli bättre!

Bioclear-tekniken reducerar sekundärkaries och ger starkare bättre fyllningar, posteriort som anteriort. Konceptet förutsätter helt rena ytor vid bonding och all biofilm måste avlägsnas.

Det ultimata konceptet är Aquacare med mängder av terapi- applikationer:

 • Avlägsnar biofilm
 • Avlägsnar missfärgningar och mjukare tandsten
 • Preparera tex fissurkaries och karies vid kronskarvar utan anestesi, perfekt vid barntandvård och för tandvårdsrädda
 • Blästra bort permanent och temporärt cement
 • Bikarbonat blästring

Johan höll kurs på Riksstämman 2019 i Stockholm både under torsdagen och fredagen med dryga 200 resp. 400 åhörare. Riksstämmans bästa föreläsning!

Ta del av Johans intressanta erfarenheter!

Sponsor:

Dentman

Tandläkare Cecilia Eichenholz Ömo om IPR inför Invisalign/Clear Correct
Torsdag 3 juni 15.00 – 17.00

Tandläkare Cecilia Ömo är en av de första svenska tandläkarna som är AACD-ackrediterad i estetisk och kosmetisk tandvård. Hon har en gedigen erfarenhet av Clear Aligners som inte sällan är en viktig del när det gäller estetiskt fina förutsägbara resultat. Hon är en av två författare av den svenska grundboken ”Estetisk tandvård” och är en eftertraktad nationell och internationell föreläsare inom bland annat kompositteknik.

Under den här föreläsningen får du en inblick över möjligheterna som Clear aligners tillförs den allmänpraktiserande tandläkaren. Du får ta del av spännande fall med steg-för-steg-genomgång med bilder som kan passa både den ortodontiska nybörjaren och den mer erfarna. Du får även ta del av skräckexempel på hur det kan bli om man inte behärskar IPR-tekniken eller om det går ”snett” – och hur det kan justeras… eller ej.

Föreläsningen innehåller en Hands-on där du själv övar med IPR-strips på modell. Som kursdeltagare får du ett kit med IPR-strips utan kostnad.

Sponsor:

Dentman

Kursprogram

Torsdag 2  december

Under dagen: Inspiration & fördjupningsföreläsningar. 

Kl. 19.30 – 22.00 – Get-together med mat och dryck. 

Fredag 3 december

Kl. 09.00 – 17.00 Dr Douglas  A. Terry ger ”Alla aspekter av restaurativ, protetisk och parodontal behandling. Att restaurera med flowables”. Föreläsning för tandläkare, tandtekniker, medarbetare och studenter

Kl. 17.00 – 18.00 After Work

Kl. 19.30 Middag. 

Lördag  4 december

Kl. 09.00 – 12.30  Dr Douglas A. Terrys föreläsning fortsätter.

Kl. 13.30 – 17.00 Dr Douglas A. Terry Hands-on för tandläkare (Medlemmar har företräde) 

Om Douglas Terry​

Tandläkarexamen 1978 från University of Texas Health Science Center (UTHSC) Dental Branch i Houston. 

Han är en ackrediterad medlem av AACD American Academy of Cosmetic Dentistry,  medlem i European Academy of Esthetic Dentistry och en hedersmedlem i Indian Academy of Restorative Dentistry.

Terry är redaktionell medlem i ett flertal vetenskapliga tidskrifter och har publicerat över 230 artiklar om olika ämnen inom restorativ tandvård.

Terry bor och verkar i Houston, Texas.

Douglas Terrys särskilda signum är hans Fedora-hatt som han ofta bär under sina föreläsningar.

Douglas Terrys föreläsningar baseras  på Terrys’ båda böcker ”Estethic and Restoratiove Dentistry” samt  ”Restoring With Flowables”.

 

 

Fredag 12e oktober 9:00-17:00 /
Lördag 13e oktober 9:00-17:00

Dr Luca Dalloca tog sin examen på Tufts University School of Dental Medicine, Boston, USA och vid University of Pavia hemma i Italien.

Han fördjupade sig i protetik vid U.C.L.A, USA. Han har också ett C.D.T betyg från Dental Technology Institute i Orange, USA samt från Dental Technologi Casati i Milano, Italien.

Han är gästprofessor i estetisk tandvård vid University of Iberoamericana i Santo Domingo och vid Manchester University, Storbritannien.

Han har haft akademiska uppdrag vid universitetet i Siena samt Tufts University School of Dental Medicine, Boston, USA. Dr Dalloca skrivit flera artiklar inom estetisk tandvård och har varit internationell föreläsare sedan 1993. Han har vidare varit ordförande för European Society of Cosmetic Dentistry.

Roberto Iafrate

Lördag 13e oktober 9:00-17:00

Roberto Iafrate skolades till tandtekniker vid Istituto E. Medi di Frosinone, Italien.

Född i England och verksam i London studerade han för Michael Kempton. Han flyttade till Italien och öppnade sitt eget lab 1989. Sedan 1995 samarbetar han med Dr. Dalloca i Milano. Även han har skrivit flera vetenskapliga artiklar och är international föreläsare. Medlem i European Society of Cosmetic Dentistry där han ansvarar för tandteknologiska vetenskapliga programmet.

Teknikerna kommer att få lära sig att göra skalfasader på tänder med minimal preparation/ ingen avverkning alls s k additativa skalfasader.
Mr Roberto Iafrate kommer att visa en teknik med platinafolie;  första och andra bränningen, glaze och sist hur man tar bort foliet.

Debra Engelhardt Nash

TO DO! A Patient Care Checklist for your Practice

Fredag 12e oktober 9:00-17:00

Föreläsning för medarbetare såsom tandsköterskor, tandhygienister och receptionister

Lär dig att förbättra din patientrelationer och öka deras nöjdhet, lojalitet och acceptans med hjälp av effektiva verktyg och kommunikation. Specifika steg kommer att beskrivas för hur man ökar produktiviteten.

Ämnen under föreläsningen är:

 • Telefonteknik
 • Schemaläggning
 • Patient Management
 • Finansiella upplägg
 • Tips om hur man hanterar patienten i ”stolen”
 • Utveckling av kliniken
 • Intern och extern marknadsföring

Torsdagens kurser

Inspirationsföreläsning med Dental Business Group
Vad ambitiösa tandläkare bör veta om dentalbranschen

Torsdag 10 oktober 16.00 - 18.00

Branschen förändras och genom vår pedagogik, våra system och metoder skapas förutsättning att bli en av de tandvårdsaktörerna som lyckas bäst. Vi har arbetat med utveckling av tandvårdskliniker i snart 20 år – men inte förrän nu börjar vi bli riktigt bra på det vi gör. Allt fler privattandläkare vill nå längre med sitt företagande. Det finns mycket som ni kan göra alldeles på egen hand och Dental Business Group vill gärna bjuda på sina bästa tips just nu.

Ni är redan starka

Allt fler patienter är villiga att satsa rätt stora pengar på att göra kosmetiska och estetiska förbättringar. Era team är drivna, smarta och hanterar dagligen komplexa problem. Ni är dessutom väldigt attraktiva för potentiella efterträdare vid generationsskiften.

Men det finns utmaningar

Ni som driver en privat tandläkarpraktik med högkvalitativ tandvård är det svårt att prioritera och fördela de aktiviteter, förutom de kliniska, som skall till för att lyckas bli riktigt framgångsrika. Och – de flesta av er har svårt att ta skäligt betalt. Fast ni verkligen behöver pengarna eftersom ni vill utveckla tandvården, eller hur?

Åsa Lindgren & Maria Stiernstedt
Dental Business Group

UR KURSINNEHÅLLET:


• En tandvårdsmarknad i förändring
• Utmaningar och möjligheter i er verksamhet
• De viktigaste dentalekonomiska verktygen
• Hur värderas en tandvårdsklinik

Fotokurs med Håkan Johansson

Torsdag 12 oktober mars


Håkan Johanssons fotokurs  är näst intill standard i SACD:s utbud.  Till vardags produktansvarig Klinisk Foto på Unident AB, ger Johnasson kurser i dental fotografering i Sverige och Danmark.

Tyngdpunkten på Håkans kurs ligger på fotografering för SACD-ackreditering. Men Håkan har mycket att tillföra i stort och smått, allt för kursdeltagarna förstår kameran bättre och utvecklar ett fotografiskt tankesätt.

“Jag kommer att lära ut vad man behöver kunna om kameran. Folk känner inte till sina kameror. Men när de går därifrån så kommer samtliga medverkandes kameror vara optimalt inställda för klinisk fotografering”

Kursen blir både teoretisk och praktisk. Fokus blir på viktiga frågor som hur man hanterar bildfiler enligt SACDs krav på format/Vilka bilder ska tas/Hur ska dessa bilder tas.
Alla är välkomna. Även de som inte skall ackreditera sig. Kursen kommer att göra dem till bättre kliniska fotografer, försäkrar Håkan Johansson.

Bo och upplev kursen på anrika Grand Hôtel

Grandiost boende med särskild rabatt åt SACD:s kursdeltagare.

Enkelrum mot gård:
Pris: 2700 kr.

Superior rum mot gård / sidogata
Pris: enkel 3200kr / dubbel 3600kr.

Superior rum med utsikt över Strömmen
Pris: enkel 4200kr / dubbel 4600kr.

Priset gäller per rum per natt och är inklusive 12 % moms, frukostbuffé, Wi-Fi samt fritt tillträde till vårt gym. Incheckning från kl 15.00 / Utcheckning senast kl 12.00.
Använd webbläsare Google Chrome eller Mozilla Firefox