fbpx

SACD Höstkurs 2017:
Dr Cofars lektion i Digital Smile Design

Dr Cofars lektion i Digital Smile Design

Dr Florin Cofar bjöd på en ganska ovanlig mix av kosmetisk tandvård, filosofi och neurovetenskap. Det som de flesta tar med sig är kanske hans Video Mock-Up med tvådelad skärm: En för patientens nuvarande leende och en med det leende patienten kommer att få. Cofar skapade en sådan Video Mock-Up inför kursdeltagarnas ögon.

Digital Smile Design

Cofar uppehöll sig länge vid den tudelade videoskärmen som han kallade Diagnostisk Design eller Motivationsdesign. Att visa patientens leende före behandlingen är snart en nödvändighet i dagens värld, där patienter ifrågasätter allt. Det är egentligen bara dumt att verbalt försöka överföra hur tänder och leenden kommer att se ut. En video säger helt enkelt mer än 1000 ord. Man kan inte tala om skönhet, det måste upplevas. Ungefär så sammanfattade Dr Cofars grundprinciperna bakom hans version av Digital Smile Design.

Ett exempel på en Video Mock-up. På den högra bilden har patienten fått tillfälliga tänder. Utstickande tänder har markerats med svart färg. Intrycket blir mycket slående.

Starka gensvar från patienterna

Cofar kunde presentera fler egna patientfall där patienter blev så pass överväldigade av att se video på sig själva att de brast ut i gråt eller hamnade i lyckorus. Dr Cofar är övertygad om att tandvården står inför ett paradigmskifte. I framtiden komma vi att scanna in tänder och arbeta med datan. Vi kommer att köpa och sälja data kring tänder. Tandläkare kommer att bygga upp bibliotek av inscannade tänder. Kanske kommer vi alla att låta scanna in våra egna tänder i tonåren när de är som bäst, för att få den ultimata designen om vi skulle behöva den senare i livet.

Den stora kurshelgen

– som är höjdpunkten på SACD-året – bjöd på flera mindre specialkurser. Tandläkare Michael Karlstén och tandtekniker Przemek Seweryniak höll ett seminarium om SACD Ackreditering och hur man praktiskt använder foton och filer. Håkan Johansson höll en fotokurs. Ingrid Fjaervik höll ett seminarium om Invisalign.

Särskilt uppskattad var fredagens Morning Session med Inger Hansson. Denna kvinna är inspirationstalare och vet inget om tandvård. Men med stor charm och värme bröt hon igenom den dentala yrkesatmossfären. Deltagarna fick en dos positivt tänkande – och flera goda skratt – under Inger Hansssons Morning Session.

Håkan Johanssons fotokurs var uppskattad
Inger Hansson inspirerade publiken
Dr Cofar tillsammans med SACD:s styrelse

SACD Höstkurs 2017
Kurserna ägde rum 12-14 oktober 2017 på Quality View Hotel i Malmö. Huvudföreläsare var Dr Florin Cofar, Rumänien. Titeln på hans föreläsning var ”Smile Design: From digital to clinical”. Utöver det föreläste Håkan Johansson, Przemek Seweryniak och Michael Karlstén samt Ingrid Fjaervik. Inger Hansson stod för en inspirationsföreläsning. Bandet Haaks och duon C-M Carlsson & Wojtek Goral underhöll.

Tre frågor till Dr Cofar

Vad tyckte ni om föreläsningen och den respons ni fick?

– Jag tycker att det var en bra grupp. Jag kände att jag fick kontakt. Om jag får kontakt, är det alltid bra och det fick jag med denna gruppen. Jag tror det är viktigt. Det handlar inte bara om information, utan mer. Det är energi.

Många kanske blev lite överaskade av avslutningen, där du talade om högra och vänstra hjärnhalvan och hur vi människor uppfattar verkligheten…

– Det finns tre frågor här i livet: Vad, hur och varför? Av dom är “Varför” den viktigaste frågan. Ändå är vi oftast mest oroade över VAD vi skall göra eller HUR. Så om man kommer och säger åt männsikor att göra si och så, så är det viktigt att man förklarar “varför”. Annars är det inte troligt att någon blir motiverad. Men om du kan ge människor ett gott “varför” så är det möjligt, inte bara att, de gör det jag förmedlar, utan även att de hittar nya sätt att göra det på.

Ni poängterade många gånger: Att väcka patientens känslor med video är inte manipulation, det är inte hokus-pokus. Det är seriöst och det är vetenskap. Det var nästan som om ni svarade på kritik i förväg..

-Jag har själv gått igenom alla de här tankarna. Jag förstår hur många tänker, eftersom jag själv brottats med dessa frågeställningar. Det är därför jag kan förstå hur mina kursdeltagare tänker. Det är därför jag öppnar munnen och kommunicerar med dem, för jag tror det finns lösningar för dem.

Läs mer om höstkursen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

M.I.P.

Mattias Larsson Aqua Dental, Stockholm mattias.lasrsson@aquadental.se

M.I.P.

Hossam Amer T4 ConfiDent, Hässleholm admin@t4confident.com

M.I.P.

Patrik Bargiel Tandvården Teleborg, Växjö bargielpatrik@hotmail.com

M.I.P.

Ulrika Nibble
Vasa Viktoria Tandvård, Göteborg
ikanibble@gmail.com

M.I.P.

Anders Axelsson
Österports Tandvård, Visby
anders.axelsson@ptj.se