fbpx

Vi bygger en tandklinik!

...och anställer tandläkare med samma vision och yrkesfilosofi som vi har!

Tandtekniker Olivia Lill, Hammasmakasiini, Karleby, Finland

Jag heter Olivia Lill och är en finlandssvensk tandtekniker på 27 år som jobbar på ett litet tandtekniskt laboratorium i Karleby, Finland. När jag var runt 14 år gammal gick jag med min mamma på stan och såg, vad jag tyckte var, en riktigt fräsig bil.

Jag frågade av min mamma, som är tandläkare, om hon visste vad personen som ägde bilen jobbade med, svaret var tandtekniker. Det var första gången jag sa att jag skulle bli tandtekniker.

När kom du kontakt med SACD första gången?

När jag studerade andra året till tandtekniker i Göteborg hade vi en gästföreläsare på besök; Ann André Berman höll en föreläsning om Smile design. ”Midline, tooth dimensions, zenith points, axial inclinations, interdental contact areas…osv”.

Ivrig och uppspelt antecknade jag så mycket jag bara hann. Där och då tänkte jag ”YES! Vilken inspiration Ann är! Det är ju det här jag brinner för och vill syssla med!!”. I detta sammanhang hörde jag om SACD för första gången.

Ododent- Vårt tandtekniska laboratorium

Vi är idag 4 personer som jobbar på Ododent, varav 3 av oss är tandtekniker. Mats, som för övrigt äger labbet, ansvarar för avtagbar protetik och ortodonti. Jag själv är ansvarig för fast protetik och CAD/CAM, även all typ av fotografering och färgtagning. I augusti 2021 anslöt sig Patrik till vårt gäng, Patrik har nu tagit över en stor del av CAD och har hand om framställningen av bettskenor.

Vi jobbar såväl digitalt som konventionellt, vårt labb är utrustat med 3D-printrar och CNC-fräs. Otroligt nog är ännu runt 85 % av avtrycken vi får in konventionella.

När beslöt du dig för att gå med i SACD?

 Jag var en färsk, nybakad tandtekniker som precis fått anställning på ett litet tandtekniskt laboratorium i Karleby, Finland. Året var 2017 och fast protetik var min avdelning.Min chef Mats, som tidigare jobbat som tandtekniker i Stockholm, nämnde att hans kompis, tandläkaren Mats Burendahl var president på SACD. De skulle ordnas en kurs i Malmö;”Smile Design: From Digital to Clinical – med Florin Cofar”. Min chef tyckte absolut att jag skulle bli medlem och gå på kursen, samt kurser framöver. Tack och lov att jag gjorde det.

“Wow, vilken helg, vilken upplevelse, vilket gäng SACD är!” Efter det har det blivit AACD i Chicago 2018, SACD i Stockholm och SACD i Göteborg. Tyvärr har Covid-19 ställt till det för mitt kursdeltagande de senaste åren men jag hoppas och ser fram emot att vi snart kan samlas som vanligt igen.

Hur gör ni, som tandtekniskt laboratorium, för att förverkliga er vision om att kunna erbjuda patienter estetisk tandvård?

Även om intresset för estetisk tandvård med fokus på protetik nog finns, och har funnits, i vår omnejd har det ändå varit få tandläkare som verkligen har varit beredda att satsa sin tid och bygga upp ett samarbete som motsvarade vår vision. Det hjälper inte hur ivrig och exalterad man än presenterar Keynote/Powerpoint presentationer från SACD föreläsningar, Workflow scheman eller ordnar protetikkurser osv. Det krävs en satsning från fler håll. Dessutom är trycket och behovet för bastandvård stort här.

En del av er undrar säkert varför man inte i den situationen tar kontakt med lite mer erfarna protetiker, längre bort ifrån om så behövs, och i stället satsar på ett samarbete med dem. Svaret är yrkesfilosofi; vi vill att patienterna i Karlebyregionen, Mellersta Österbotten och Österbotten ska kunna få tillgång till estetisk tandvård av hög kvalitet, här.

”Hur ska vi kunna förverkliga detta, ifall de befintliga tandläkarna i området inte är särskilt intresserade av att satsa sin tid på detta?” tänkte vi 2017. Jo, vi bygger en tandklinik i samma hus som vårt tandtekniska laboratorium och anställer tandläkare med samma vision och yrkesfilosofi som vi har. Tandläkare, som förstår fördelarna med att hela vårt team, med olika kunskapsområden, finns under samma tak. Tandläkare som vill planera, fotografera, göra mock-ups, göra riktigt bra estetiska jobb till ett rimligt pris för patienten.

Nu, 4,5 år senare, har vi 3 fullt utrustade mottagningsrum, Panoramaröntgen, en kurslokal och en fotostudio. Har det varit lätt? Nej. Har det periodvis varit tight ekonomiskt? Ja. Har många andra tandtekniska laboratorier gjort motsvarande? Oklart. Har det varit värt det? Ja. Vi har en tandläkare som börjar jobba på heltid och en annan som jobbar deltid.

Det är en speciell känsla att kunna diskutera och planera patientfall i samma kafferum och sedan kunna ta del av processen och slutresultatet. Så mycket man lär sig genom att följa med på kliniken när tandläkaren eller kirurgen jobbar! Dock måste jag medge att det är en stor lättnad att vi tekniker inte behöver brottas med tunga, läppar och kinder i vår vardag, haha.

Varför ska man vara med i SACD?

Personligen så har något av det viktigaste varit att lära sig om samarbetet mellan tandtekniker och tandläkare. Vikten av god kommunikation, verbal men i synnerhet visuell, och insikt i den andras arbete. Jag som tandtekniker behöver den feedback som kliniska bilder ger mig för att kunna bli bättre.

Om man brinner för estetik och konstant strävar efter att bli bättre, då ska man absolut gå med i SACD. Ju tidigare i karriären desto bättre. Ibland sitter man som en svamp på föreläsningar och seminarier och suger åt sig så mycket kunskap det bara går. När en kurs är slut rusar man ivrigt tillbaka till labbet eller kliniken för att på något sätt implementera det man lärt sig eller saker man borde testa.

 

Det finns så otroligt mycket kunskap bland SACDs medlemmar. Dessutom, är det ett nördigt, helvilt, galet och underbart gäng med festprissar som alltid har roligt tillsammas. Det finns en härlig gemenskap, och bäst av allt, även om man är ny medlem är man välkommen i den gemenskapen.

Hammasmakasiinsi betyder Tandmagasinet. Lab och klinik är inrymd i en 1700-talsbyggnad.

Medlemskap i SACD gör dig ständigt uppdaterad. Och du får ett fantastiskt nätverk på köpet.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

M.I.P.

Mattias Larsson Aqua Dental, Stockholm mattias.lasrsson@aquadental.se

M.I.P.

Hossam Amer T4 ConfiDent, Hässleholm admin@t4confident.com

M.I.P.

Patrik Bargiel Tandvården Teleborg, Växjö bargielpatrik@hotmail.com

M.I.P.

Ulrika Nibble
Vasa Viktoria Tandvård, Göteborg
ikanibble@gmail.com

M.I.P.

Anders Axelsson
Österports Tandvård, Visby
anders.axelsson@ptj.se